Зима

Зима
Пролет

18 август 2020 г.

Георги Латев: Една джипка вече дълго време лети надолу, трябва най-после да катастрофира

Проф. Лъчезар Аврамов: ГЕРБ е клиентелистка групировка, обхванала като раков тумор всички обществени структури
 

Вече са 252-ма учените от Българската академия на науките, които настояват за оставката на правителството и на главния прокурор, както и за предсрочни избори с машинно гласуване. 


В отворено писмо преди седмица учените подкрепиха протестите и гражданското неподчинение. Днес част от тях съобщиха, че ще задействат процедура за връщане на дарени от депутата Делян Пеевски близо 50 хиляди лева на БАН по време на извънредното положение, с цел да бъдат правени изследвания в областта на коронавируса, съобщава БНР.

„Този човек, който на два пъти скандализира обществото на органично, на клетъчно, на митохондриално и цитоплазмено ниво, той изкара на улицата хората. Ние приехме от тази корпулентна и одиозна фигура пари. Аз се обявявам „против“ това решение и ще настоявам след като бъде формиран републиканският бюджет на страната за 2021 г., след като бъде получен трансферът от МОН към БАН, едно от първите решения на Управителния съвет – да направи предложение за връщане на тези средства на депутата Делян Пеевски. Ако това не се случи, ще преминем към процедура за изтегляне на потребителски кредит, с който да върнем тази сума и да изтрием това петно от БАН“, коментира пред медиите Георги Латев, главен асистент в Института по астрономия.
 

"Подписката с искане за оставка на правителството и на главния прокурор и за предсрочни избори с машинно гласуване не е институционална на БАН, в нея всеки стои с името си като гражданин."

Това стана ясно от думите на нейния инициатор проф. Лъчезар Аврамов, бивш председател на Института по електроника на БАН, създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по биомедицинска фотоника.

„Този тип управление разгражда държавата – разгражда я политически, разгражда я икономически, разгражда я научно, разгражда я културно. И повече така не може да се продължава“, отбеляза Аврамов, според когото е налице падение на България от семейството на напредналите държави към Третия свят.

„Това се дължи най-вече на управлението на това нещо, което се нарича партия ГЕРБ. Нещо, което не е партия, а е клиентелистка групировка, обхванала като раков тумор всичките обществени структури.“

"Властта не отстъпва, защото ако се стигне до избори, които не са организирани от тях, резултатите няма да бъдат тези от предходните избори", допълни Лъчезар Аврамов. 


"Тези хора трябва да слязат от властта, а върхушката да отиде в следствието, в прокуратурата, за да се изследват механизмите на щетите, които те са нанесли на държавата."

Още по-остър в изказването си за управляващите бе Георги Латев. 


„Управлението на страната доведе до корупция, която е шистова – това е нещо като шистов газ, то пропи в почвата на обществото ни, пропи във всяка една институция. Такъв тип корупция може да бъде извадена чрез един от способите, с който се вади шистовият газ, а именно – с хидравличен удар. Този удар ние ще направим с гражданското общество“, посочи Латев.

„Белите птици на протеста – гражданите, изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е, както казва д-р Николай Михайлов, много известен психиатър, разгул на цинизма, това е мерзост“, подчерта Латев относно представения от ГЕРБ проект за нова конституция на страната. "Хората на площада не искат нова конституция", заяви той.

"Каква нова конституция тръгнаха да правят сега? И същият човек ли ще я прави? Той може утре със същия мерак да иска да пренапише Новия завет и вероятно ще събере мнозинство и за това."

„Оставихме хора, произлизащи от силовите групировки на страната още в началото на 90-те години, да превземат държавата. Хората с най-нисък интелектуален статус са на върха, на амвона на държавата и оттам четат морал на обикновените граждани. Управляващите се опитват да направят първа копка на онова, което се нарича черна дупка. Тази черна дупка обаче ще засмуче първо тях и те ще изтекат в канализацията на историята“, каза още Георги Латев.

Според Латев академичният тон не може повече да бъде спазен. 


„Не може вече да се говори академично. За една кола, която е излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи законът за движение по пътищата, важи законът за гравитацията. И една джипка вече дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира.“

Учените коментираха и актуални теми от последните дни – например напрежението на протеста пред посолството на Румъния снощи, по време на който демонстранти счупиха стъклата на автомобил, опитващ се да пробие блокадата на кръстовището.

Проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата към БАН, призова сектор „Масови мероприятия“ към СДВР „най-после да влезе в ролята си и да превантира сблъсъците по барикадите“.

Според проф. Росица Николова от Института по минералогия и кристалография всички тези неща са били предвидими от управляващите и съответните институции.

"Ако не са били предвидени, значи говорим за некомпетентност. Ако са били предвидени, значи умишлено са се допуснали. И в двата случая оценката не е положителна за тези институции и за хората, които ни управляват."

Няма коментари:

Публикуване на коментар