Зима

Зима
Пролет

18 август 2020 г.

Дайте им две седмици, заслужават хората!

Или искат отново да сменят герба и да върнат стария, или просто са идиоти и са бързали...
 

Да видим дали съм разбрал. 

1. ГЕРБ отменят преамбюла на настоящата Конституция, в който е записано, че България е социална и правова държава. Не, че не си го знаехме, но и официално да не пречат вече такива глупости. Между другото в преамбюла пише и някои други скучни неща като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост, достойнство на личността и т.н. излишности.
 

2. Объркали са описанието на герба. Копнали старо, което вече е променено. Или искат отново да сменят герба и да върнат стария, или просто са идиоти и са бързали, нищо че обясняват как това не било панически акт, а премислено решение. Да, добре, както би казал Ахмед Доган.
 

3. Вместо да мислят как да ограничат малко правомощията и безконтролността на главния прокурор, те му дават повече - вече ще има право на законодателна инициатива.
 

4. Измислили са невероятното понятие "СЪДЕБЕН съвет на ПРОКУРОРИТЕ".
 

5. Горните две неща са ги записали с ПРАВОПИСНА ГРЕШКА - липса на членуване. Конституцията с правописни грешки. Цитирам чл. 56, ал. 1: "Право на законодателна инициатива имат всеки народен представител, Министерският съвет и Съдебния съвет на съдиите и съдебния съвет на прокурорите". Аз бих сложил и една запетая след Министерският съвет, както е след народен представител и след като изброяването продължава, но това са съвсем подробности. Повтарям - конституция със сгрешено членуване.
 

6. Закриват Великото Народно събрание в основния член, където е регламентирано неговото съществуване, но го оставят в други членове, където се споменава. Здраве да е, случва се, това е само някаква си конституция, не е голяма работа.
 

7. Като отменят ВНС и намаляват депутатите на 120, практически правят така, че Конституцията занапред ще може да бъде променена от обикновен парламент с 80 гласа. Сред правомощията на ВНС в момента са формата на държавно устройство и държавно управление. Демек, 80 души могат да ни направят президентска република, да речем. Също така ВНС и само ВНС досега може да пипа члена, който гласи че "основните права на гражданите са неотменими". Сега 80 души ще могат да ги отменят.
 

Сигурно има и друго, свободни сте да добавяте. Но задължително им дайте две седмици, заслужават хората!
 Николай Драганов

Няма коментари:

Публикуване на коментар