Зима

Зима
Пролет

18 август 2020 г.

Димитър Луджев: ГЕРБ загубят ли властта, ще се разпаднат като картонена кутийка

Управляващите се опитват да избегнат изборна загуба заради намалялата електорална подкрепа на ГЕРБ, съчетана с намалена възможност за манипулации на изборния резултат
 

"ГЕРБ не предлага изцяло нова конституция, а настоящата не е овехтяла. Като се изключи намаляването на броя на депутатите, всички останали предложения нямат нужда от Велико народно събрание."

Това каза по БНР Димитър Луджев, депутат от VII-ото Велико народно събрание, приело настоящата Конституция.

„За всички е ясно, че това е един лицемерен нескопосан опит да се избегне оставката на правителството и да се удължи това управление горе-долу до редовния му срок. Великото народно събрание е възможност да се избегнат избори, проведени от служебен кабинет, при условие, че подадат оставка. Което те не искат, тъй като един служебен кабинет ще проведе почтени избори по сегашния закон, който предвижда и машинно гласуване.“

Според Луджев управляващите се опитват да избегнат изборна загуба заради намалялата електорална подкрепа на ГЕРБ, съчетана с намалена възможност за манипулации на изборния резултат чрез машинното гласуване, ако се проведат избори в условията на служебно правителство.

„Затова целият този безсмислен напън е за някакво Велико народно събрание, което въобще не е необходимо в момента. Напротив – то се превръща в пречка за реална промяна. Затова пробутват и тази идея за мажоритарни избори, както беше и през 90-та година, само че някак забравят, че тогава мажоритарните избори бяха на два тура, не можеше да се спечели от първи тур. Ако се вкара тази система – ВНС с мажоритарни избори с един тур: те на това се надяват да си укрепят положението“, коментира Луджев и прогнозира, че „това няма да мине по простата причина, че техните партньори не са заинтересувани“.
С мажоритарно гласуване ГЕРБ и БСП ще спечелят почти всички мандати и ще елиминират шансовете на набиращите скорост опозиционни формации. Това е простата сметка, която се прави. Но аз мисля, че на всички им е ясно за какво става дума“, категоричен е Димитър Луджев.
 
„Те много добре знаят, че ако сега се проведат избори за обикновено народно събрание, те ще ги загубят. ГЕРБ не може да спечели повече от 25%. В Народното събрание ще влязат 3-4 нови формации, с тях – нови млади хора от тези, които протестират – хора, несвързани с миналото, с ГЕРБ, мутрите и практически ще се даде възможност за създаване на нов тип управление. А ГЕРБ загубят ли властта, те ще се разпаднат като картонена кутийка, както се разпадна царското движение (НДСВ – бел.ред.) Защото това е една властова партия – клиентела, която се крепи на това, че държи администрацията, държи бизнес поръчките“, отбеляза в анализа си Луджев.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар