Зима

Зима
Пролет

26 август 2020 г.

Да изнесем за САЩ Дариткова и сие

Не е лошо да започнем преговори с нашите стратегически партньори за износ на политици...
 

Демократите и републиканците в САЩ почти са се разбрали за необходимостта от стимулиращи чекове за бедните, подобно на средствата, раздадени през пролетта. 

Дори обмислят тези чекове да се превърнат в автоматични, т.е. да се включват директно при определени показатели на икономиката, без да е необходимо специално одобрение от Конгреса.

Тези плащания вече са дежурна политика в САЩ, след като три пъти в последните 20 години са утвърждавани директни помощи за населението – през 2001, 2008 и през тази година. Политиците подчертават, че чековете „трябва да са насочени към семействата от долната половина по доходи, които харчат пари най-бързо, като по този начин стимулират икономиката… Искаме големи и ефективни парични потоци към затруднените домакинствата в момент на икономическо свиване, които да подтикнат потреблението и да смекчат спада.“.

За какви суми става дума? Американските политици в момента спорят за годишния таван – предложенията са от 0,7 до 3% от БВП, което е 600 млрд долара.

Ако в България се приложи тази философия и ако нашите политици се спрат, да кажем, на 2% от БВП, това означава, че сумата от директните парични помощи, насочени към бедните, ще бъде от порядъка на 2, 4 млрд. лева. С такива пари действително могат да се посрещнат сериозни нужди на едно население, което е свикнало от десетилетия да живее на ръба на оцеляването. Да, обаче това е „раздаване пари на калпак“, както се изразява прогресивната депутатка от гражданите за европейско развитие Дариткова, която, за разлика от американците, разбира кое е правилно и кое не. Тя казва така: „Държавата не раздава пари на калпак, смисълът на мерките не е живот назаем“.

И тъй като нашата държава е умна и справедлива, тя предлага на хората безлихвени заеми на обща стойност мизерните 200 млн. (като три месеца и половина след старта на програмата бяха одобрени едва 55 млн. лв) и формулира за бизнеса някаква помощ, наречена „60 на 40“, която на практика бизнесът изобщо не  разпознава като смислена. А, да не забравим – и някакви помощи за „първа линия“, към която бяха подвключени и военните, незнайно защо.

Иначе основният проблем на управляващите се оказа не оцеляването на хората, а нова Конституция, за която дори започнаха да пишат неграмотни проекти.

Не знам като страна какво точно изнасяме за САЩ, но не е лошо да започнем преговори с нашите стратегически партньори за износ на политици. Най-изгодно ще продадем такива като Дариткова.

 Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар