Зима

Зима
Пролет

24 август 2020 г.

Тежко лято и за най-атрактивните европейски курорти

Сезонът в Майорка приключи, Италия никога не е била толкова самотна
 

Европа винаги е била водещата туристическа дестинация в света. 


За Стария континент туризмът не е атракция, а огромна екосистема от предприятия, които допринасят съществено за БВП и за стабилността на трудовия пазар в страните членки на ЕС. Заради пандемията обаче спадът в международния туризъм ще е около 60%, а последиците ще тежат с години. Кризата удари дори най-прочутите европейски курорти.

Световната организация по туризъм предвижда общите загуби да са в размер на 840-1000 млрд. евро и до 90% намаление на резервациите в сравнение с предишни години. В Евросъюза се очаква близо 6 милиона души, заети в този сектор, да останат без работа, а загубите в хотелиерството и ресторантьорството да са огромни. Спадът при туроператорите и железопътните превози на дълги разстояния ще е 85 процента. Най-тежко ще пострадат авиокомпаниите и круизите - спадът при тях ще е с 90 на сто.

Въпреки че Брюксел въведе редица мерки за подпомагане на туризма и за защита на правата на пътниците, като облекчаване на таксите за авиокомпаниите, железопътните, сухопътните и морските превозвачи, те все още не дават резултат.  Броят на туристите е намалял с повече от 80 процента. Засегнати са и най-големите европейски курорти, които, независимо от предлаганите чувствителни намаления, така и не успяват да изплуват.

Провален сезон в Майорка 

Сезонът в Палма де Майорка на практика приключи. Препоръката на германското правителство да не се пътува до Испания заради пандемията е на път да предизвика истинско масово изселване на германски туристи. Само от  Балеарските острови се очаква да отпътуват през седмицата към 40 000 души. Нагласите са скоро властите да обявят затварянето на около 400 хотела, както и хиляди магазини.

Вицепрезидентът нa eднa oт гoлeмитe мecтни тypиcтичecĸи ĸoмпaнии - Ехсеltur, Xoce Лyиc Copeдa, коментира, че  индycтpиятa щe oтчeтe 83 милиapдa eвpo загуби. Зa пъpвaтa пoлoвинa нa 2020 -та те са 40 милиapдa eвpo, a зa втopaтa ce oчaĸвa дa дocтигнaт 43 милиapдa eвpo.

"Hямa нитo eдин фaĸтop, ĸoйтo дa ни дaвa пoвoд или пък надеждa да cмятaмe, чe нeщaтa щe ce пoдoбpят. Hecигypнocттa pacтe, a яcнoтaтa ce зaмъглявa. Tpyднo e дa ce пpaвят пpoгнoзи дopи зa cлeд 10 дни нaпpeд", oбяcнява Сореда.

Правителството отпусна през юни 4 млрд. евро за съживяване на бранша, но щетите вече бяха нанесени. От една страна строгите мерки за придвижване в Мадрид, Барселона, Севиля, Валенсия и Сарагоса, а от друга - страхът на хората от зараза, почти ликвидираха най-печелившата индустрия в Испания.

Гръцките хотели и таверни опустяха

Заради изискванията за PCR тестове и другите ограничения, наложени от гръцките власти, все по-малко туристи влизат в страната, което води до внушителни загуби. Асоциацията на гръцките хотелиери обяви рязък спад на заетостта на хотелите в Северна Гърция след въвеждане на задължителния тест за коронавирус на туристите от балканските държави. Някои от хотелите едва покриват разходите си, а много останаха затворени. Самите хотелиери коментират, че цената на теста е висока и това вече ограничава до минимум пристигащите. Едва 20% е заетостта на хотелите на Халкидики и дори прочутите курорти Санторини и Миконос отчитат загуби.

"С това постоянно отваряне и затваряне на границата, с нови мерки и работещ само един граничен пункт не можем да планираме дори за следващата седмица. Положението не буди оптимизъм въпреки ниските цени и високото качество на услугите", отбелязват хотелиери и собственици на таверни.

В отчаян опит да спаси сезона, Гърция отвори границата за британски туристи. Те обаче не са особено доволни от строгите мерки. По нареждане на премиера Кириакос Мицотакис се извършват масови проверки на места за настаняване, заведения и плажове, а при нарушения се налагат много високи глоби.

Блясъкът на Ривиерата си остана за французите

В прочутите френските туристически перли - Марсилия, Сен Тропе, Ница, Кан, Мантон, Антиб и Ез, вече рядко се чува чуждестранна реч. В кокетните ресторантчета по крайбрежните улици отсядат предимно французи, пристигнали за уикенда. Държавният секретар за туризма Жан-Батист Льомоан предвижда тежки загуби. Най-мрачните прогнози са за 30-40 млрд. евро.

"В нормални условия туризмът генерира 180 млрд. евро приходи, от които 60 млрд. носят чуждестранните туристи. Много туристически агенции ни казват, че оборотите им ще спаднат с 20-25% до края на годината", изтъква Льомоан.

Тази година отрасълът разчита главно на френските туристи, защото 70% от тях са избрали да прекарат почивката си у дома. "Нека да е ясно - в нормални периоди Франция приема 17 млн. чужденци, а 9 млн. французи заминават на почивка в чужбина. Част от тази международна клиентела изчезна", казва отговорният за туризма държавен секретар.

Пътищата все по-рядко водят към Рим

Традиционно предпочитана от милиони туристи, сред които най-многобройни са американците, японците и китайците, Италия никога не е била толкова самотна. По всичко личи, че за периода юни-септември туристите ще са с около 25 милиона по-малко в сравнение с миналата година. Още по-лошото е, че няма да дойдат американците и азиатците, а именно те са тези, които харчат най-много пари.

Президентът на Института за национален и регионален туризъм Лука Патане предупреди, че около 1 милион работни места са поставени под въпрос. Както и че загубите от вътрешния туризъм може да достигнат 11,5 милиарда евро.

Европейските мерки

Евроинституциите настояват да не гледаме на сегашната криза само като на трагедия, а и като на възможност за повишаване на устойчивостта на туристическата индустрия и засилване на екологичната и цифровата трансформация на този бранш. За възстановяването му ще са нужни модерни мерки и сериозно финансиране. Бъдещият туризъм ще се нуждае от по-достъпен и по-устойчив транспорт, по-добра свързаност, интелигентно управление, диверсификация на туристическото предлагане, повече умения сред туристическите специалисти и повече усилия за повишаване на осведомеността за разнообразието от ландшафти и културното многообразие в Европа.

Силен август няма да спаси сезона у нас

Експертите в туризма очакват силен август, но предупреждават, че един месец не може да компенсира загубите за сезона. Наблюдава се над 70% спад на международните туристи по морските курорти. Загубите са огромни, но все още няма обявени фалити. При заведенията оборотите са с между 50 и 70% по-малки.

Мерките, които бяха предприети, са пренасочване към туристическия сектор на 10 млн. лева от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.

В края на юли пък Европейската комисия одобри българска схема в размер на 28 милиона евро (55 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, принудени да ограничат или да преустановят дейността си поради пандемията от коронавирус.

Палма де Майорка

Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар