Зима

Зима
Пролет

22 август 2020 г.

Ти му говориш, то ти приказва

Добре, че са протестите, да Му изгледаме докрай сеира...
 

Като няма законност и ред, яжте нова конституция! 


С този опорен тезис премиерът в "Оставка" пазарува наедро депутати, за да легитимира анонимния проект на Дани Ръбъл. Последно се разбраха с Марешки, но данни за размера на сделката не се съобщават. Почтеният аптечно-петролен бос тъкмо рече, че свикването на Велико народно събрание било губене на време, и нещо се случи, та реши внезапно, че тъкмо сега било времето за това. Ти ги плюеш, те дават вид, че дъждец ги ръси и аплодисменти валят. 

Междувременно кабинетът одобрява главозамайващите 379 млн. лв. за "реконструкция" на пътна отсечка от 69 км., която щяла да бъде като пълноводна река за хората и бизнеса в Северозапада. За това жителите му трябвало да бъдат уведомени веднага за изпълнените от ГЕРБ-авия клан ангажименти. Вероятно защото при забавяне на уведомяването може да решат, че ги будалкат. Или че пълноводната река във вид на кюлчета злато и пачки от по 500 евро ще се излее в сметките на ангажираните. 

Като стана дума за онези записи, сочената за прокурорка на ДПС Боряна Бецова също изпълнява ангажиментите си. Така, че се сещаме за въпроса на бившия френски посланик Ксавие дьо Кабан: "Боряна Бецова каква ябълка е?!" Та след като натрупа обществено "доверие" по куп знакови дела, Бецова сега разследва записите от Бояна. В следната поредност - разследващите първо щели да проверят дали снимките са автентични, после щели да търсят автора им. Но имало един проблем - за да направят експертиза, било необходимо "физически да имаме тези банкноти и кюлчета злато".

Права е Бецова, че "никой съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински". В продължение на две години достъп до вила "Секвоя" имали 180 души, които нямало да бъдат призовавани на разпити "хаотично". А самият Борисов също щял да бъде разпитан, но след събирането на по-голям обем доказателства.

По-голям хаос в главата на един разследващ едва ли може да има. Колкото до хипотезата да пипнат веднъж кюлчетата и пачките, за вещо лице следва да бъде назначен Петьо Еврото, който да ги анализира задълбочено в ресторант "Осемте джуджета".

Иначе се радваме, че проектът на новата конституция е готов, след като първо казаха, че се пишел от месец, а после - че втасвал вече пет години с маята на друг образец за почтеност - бившият премиерски съветник и радетел за ред, законност и справедливост Яне Янев. Който пък на свой ред го определи като нелеп и повърхностен. Представете си какъв зор виждат Борисов и Кирилов, че да се занимават с писане на конституция, докато има толкова пари за усвояване.

И за обслужване на бизнес лобита. Като това на задължителните частни осигурители, които така и не могат да приемат мисълта, че осигуряването не е само действие събиране. Първо си прилагали закона по спуснати им от Комисията за финансов надзор вътрешни "инструкции". Вероятно по подобие на НАП, която има навика да го ревизира с вътрешни "указания".  Целта - ограничаване кръга на наследниците, които имат право да получат пенсията на своите наследодатели. Така наследниците по съребрена линия и по завещание биваха отрязани от правото да наследяват пенсионни партиди, макар че в закона пише точно обратното.

След като адвокати вдигнаха пушилка, депутатите направиха следното. Вместо да опънат яко ушите на финансовия надзор, те промениха закона така, че да следва... инструкцията. При това с умопомрачаващ мотив - че не тя, а той бил сбъркан още преди 17 години, когато тогавашните законотворци заменили погрешно... тире със запетая.

Сега адвокатурата ще занимава с този пладнешки грабеж Конституционния съд. А хайдуците след като поправиха закона, ще оправят и конституцията. Тук - запетайка, там - тире, и държавата - рестартирана.

 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар