Есен

Есен

15 септември 2020 г.

Диана Янчева: Очакваме около 60-65% от населението да се преброи електронно

"Попълването на данните отнема няколко минути. Притеснения по отношение на електронната карта няма." 

 

"Очакваме около 60-65% от населението да се преброи електронно", каза пред БНР заместник-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева.

"Системата ще бъде отворена за електронното преброяване на 22 януари догодина, като то ще продължи до 31 януари. Системата ще работи денонощно и ще бъде отворена само за български IP адреси", уточни Янчева.

"Попълването на данните отнема няколко минути. Притеснения по отношение на електронната карта няма", увери тя.

Технологиите са много напреднали в сравнение с преди 10 години, когато за първи път бе използвано електронното преброяване, затова от НСИ разчитат повече хора да се включат.

Ще се броят сгради, жилища и пребиваващите в тях. Включени са и въпроси, които засягат начина на живот - например такива за енергийната ефективност и технологичните  възможности на съответното домакинство. Традиционно присъстват въпросите за вероизповедание, религия, майчин език и етническа принадлежност, чийто отговор ще се дава доброволно.

"Пробното преброяване премина. В момента върви обход, който попълва статистическия регистър на сградите, а въз основа на географски координати се прави райониране", допълни Диана Янчева.

"Необходими са около 23 хиляди преброители, чието набиране започва от днес. Този брой е два пъти по-нисък от използваните при предходното преброяване", уточни заместник-председателят на НСИ.
 

Ще има и преки телефонни линии, на които всеки ще може да провери дали дадено лице е преброител.

Преброяването е задължително, напомнят от НСИ.

Новото национално преброяване ще приключи на 15 февруари 2021 година.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар