Зима

Зима
Пролет

12 септември 2020 г.

Георг до Цвета - плонж преди разстрела

Довчерашният младежки лидер на ГЕРБ пощръкля от антипротестна треска
 

След онази оценка на премиера Бойко Борисов за председателката на Народното събрание Цвета Караянчева картечарката на ГЕРБ само презареди пълнителя. 

А какво ли би направил младежкият му лидер Георг Георгиев, ако шефът се изпусне за него? Ами същото - с картечница, насочена към протестиращите.   

Поредната кадрова калинка впрочем е заместник-минстър на външните работи, но си пада повече по вътрешните. Завчера, чул-недочул фалшивата новина на БНТ, че "организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на площад "Народно събрание", Георгиев свика спешен брифинг. На него се развихри като същи Никола Петков, сякаш съдът е вече свикан и ще го мори тричленка.  

"България за пореден път страна свидетел на една много мрачна и грозна препратка към миналото. Това, че бяхме информирани как ще бъде свикан народен съд от организаторите на протестите, ни навява едни много грозни и тъжни спомени. Едни тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България от толкова много години се опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно, единни по пътя на прогреса, няма как да си позволим народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици", изстреля Георг.

Основният ресор на този човек във Външно е борбата с антисемитизма и езика на омразата. Вероятно затова не се извини за пльосването по очи, след като се подхлъзна в опит да плонжира. Иначе призиви за народен съд има поне от две десетилетия на прехода, който осъди предишния. При тази демократична оправия по-крайните мерки май са си съвсем на място, защото затворите не вършат работа. Ама Георг е демократ и властта му се услажда.

Преди дни се възмути от снимка от хотел в Слънчев бряг, на чийто вход собственикът турил надпис: "Само за бели. Животът на белите има значение".  "Как може да има хотел за джендъри, за хора без деца, само за гейове, пък не може да има хотел за бели?!", попита хотелиерът. И тук на сцената отново рипна Георг: "Варварска проява! Не бих го характеризирал по друг начин".

Ние пък нямаме съмнение, че младежът на ГЕРБ ще провъзгласи за богоугодно дело решението на холивудската киноакадемия да наложи още по-сурови "стандарти за многообразие" при раздаването на Оскарите. А именно - да удвои броя на цветнокожите, жените, хората с увреждания, гейовете, лесбийките и транссексуалните на екрана и в екипите, създаващи филмите. Не покриеш ли стандартите - филмът ти не струва.

Иначе Георг громи всичко протестиращо - от президента "Руменчо" и "Румбата", който "зове за бунт и революция" в услуга на "зли корпоративни интереси", до всеки, който клати кабинета, за да изпаднела държавата "в безтегловност". Да, и на нас хотелската сбирка на протестните лидери ужасно ни левее. Но пък и ужасно ни дразнят меките политически китки в управляващата десница.  Затова ще приключим със справка от Уикипедията.

Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността „Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му. Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла „сюрия“, предвождана от „Главния ибрикчия“ – същински жрец в „храма“ на султана. По-заможните (и съответно разположените по-високо в социалната йерархия) поданици на империята, са имали прислуга – ибрикчии, които са участвали в ритуала на подмиването – подливали са с ибрика, подсушавали са с кърпи задника на господаря си, пръскали са го с ориенталски аромати.

Георг Георгиев
 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар