Зима

Зима
Пролет

2 септември 2020 г.

Гъвкавият Марешки официално полегна в парламентарното легло на Борисов

Аптекаро-бензиновия бос окончателно и официално се позиционира като част от управляващата коалиция под крилото на Борисов


Часове след като Веселин Марешки за пореден път обяви, че няма да подпише проекта на ГЕРБ за нова конституция, групата на ВОЛЯ е положила своите подписи и така управляващите са събрали необходимите поне 120 подписа.

Официално са събрани 122 подписа, които идват ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ. „Обединени патриоти“ също до последно разиграваха парламентарен театър и уж поставяха различни условия, но в крайна сметка са положили подписите си.

Най-скандално обаче е поведението на Марешки, който първо на няколко пъти промени позицията си, но в последните дни твърдеше, че ВОЛЯ няма да подпише проекта. Тази сутрин в ефира на бТВ, в живо включване преди началото на работния ден на депутатите, той отново повтори, че досега ВОЛЯ не са участвали в консултации с ГЕРБ и няма да подпишат техния проект, поне не и днес, като все пак си остави вратичка, че партията му ще преценява, ако в следващите дни бъдат поканени за нов кръг консултации.

Само няколко часа по-късно стана ясно, че поне половината от парламентарната му група е положила подписи, без да са известни каквито и да било условия и отстъпки срещу това решение на Марешки и депутатите му. Нещо повече, в изказването си пред бТВ Марешки дори призна, че никой от групата му още дори не е чел законопроекта на ГЕРБ.

По този начин аптекаро-бензиновия бос окончателно и официално се позиционира като част от управляващата коалиция под крилото на Бойко Борисов, където и без това отдавна се намира неофициално, тъй като редовно гласува с ГЕРБ по всички важни въпроси в последните три години.
 

Отстъпките пред ВМРО

Фактът, че подписите са били събрани, беше обявен на съвместен брифинг между ГЕРБ и ВМРО, на който не присъстваха представители на ВОЛЯ.

На него стана ясно, че ВМРО са договорили включването на някои от своите желания в проекта за промени в основния закон, а онези, които не са намерили място там, ще бъдат подложени на референдум, който управляващите ще свикат.

ГЕРБ са отстъпили за създаването на преамбюл на Конституцията, съдебната власт няма да има законодателна инициатива, а гербът на страната ще бъде правилно описан. Също така от ГЕРБ са се съгласили гласуването на избори да бъде дефинирано като „граждански дълг“, а освен това са приели идеята на ВМРО бракът да бъде описан само като съюз между мъж и жена.

Двете формации не са успели да се споразумеят за включването в основния закон на задължителна наборна служба, увеличаването на правомощията на президента и образователният ценз. Тези три неща ще бъдат подложени на референдум.

„Този референдум ще се проведе заедно с изборите за Велико Народно събрание“, обяви Искрен Веселинов от ВМРО.
 

Пореден политически лупинг на Борисов и ГЕРБ

Припомняме, управляващите нямат шанс да съберат 160 подписа, необходими за свикване на ВНС, без участието на ДПС и БСП. И двете формации вече обявиха, че няма да гласуват „за“ тази идея на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Въпреки че преди 2 седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че целта му не е да отлага оставката си и да и печели време, и след като БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят законопроекта им, днес председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че се надява в двумесечния срок, който по правилник ще започне да тече след събирането на 120 подписа, някои от заявилите отказ за подкрепа, визирайки БСП и ДПС, да промени решението си.

В същото изказване от 17 август Бойко Борисов заяви, че не иска да се чака този двумесечен срок, защото хората ще имат подозрения, че това се прави, за да се печели време. Той призова депутатите му да измислят начин да разберат по-рано дали имат 160 гласа или не.

От изказването на Даниела Дариткова обаче стана ясно, че Борисов забравя това си желание и за пореден път извършва политически лупинг. Премиерът не се появи днес в Народното събрание за първото заседание от новата сесия, въпреки че от БСП официално поискаха той да бъде поканен. Процедурата им не беше уважена от председателя Цвета Караянчева, без да бъде дадено обяснение защо.

По-късно през деня Борисов се появи на живо в социалните мрежи, от което стана ясно, че е в София и не е възпрепятстван да присъства от уважителни причини.
 

Спасители на плажа

По-рано днес пък стана ясно от одобрените решения на днешното заседание на Министерския съвет, че със свое решение правителството експресно е определило фирма на доскорошния депутат от „Воля“ Андон Дончев за концесионер на плажа „Кабакум – Север 2“ за следващите 20 години.

Досега плажът също се стопанисваше от компания, свързана с лидера на партията Веселин Марешки, пише „Медияпул“. Различното е, че новият концесионер „Булдимекс 2012“ на Дончев ще плаща с около 10 000 лв. по-малко от досегашния „Белвекс“.

Процедурата за определяне на концесионер на плажа „Кабакум – Север 2“ беше стартирана от правителството в началото на юни. По-малко от три месеца се оказаха достатъчни на кабинета за да избере дружеството „Булмедикс 2012“ ЕООД за концесионер на морската ивица от 13 981 квадратни метра.

Дружеството е собственост на Андон Дончев и се управлява от сина му Димо Дончев, показва справка в Търговския регистър. До 15 юли 2020 г. Дончев беше депутат от „Воля“, но напусна изненадващо парламента без обяснения. Сочен е за дясната ръка на Марешки, тъй като е управител на множество от аптеките на бизнесмена през различни фирми, което имат „фарм“ в наименованието си. Основната дейност на „Булмедикс 2012“ също е търговия с лекарства и медицински изделия.

Сега компанията ще се занимава и с управлението на плажа „Кабакум – Север 2“, който се намира между курортите „Св. св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци
, на около десетина километра от Варна.

Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 години да предоставя чадър и шезлонг на плаж за по 2 лв. Цените и в момента са такива, като това са най-ниските по цялото Черноморие.



Николай Драганов, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар