Зима

Зима
Пролет

11 септември 2020 г.

На̀ ви милиони и да мълчите

Борисов явно е готов на всичко, за да се задържи над водата, без да се интересува каква ще е цената... 

 

7333 лв. Толкова струва един миньор, или по-точно толкова е таксата към момента той да не протестира. Плащаме ги всички, а от това печели само Борисов. 

С нова доза държавни милиони премиерът си купи 7500 миньори. Противно на всякаква логика, освен на тази за партийно-политическото оцеляване, той се съгласи да бъдат дадени 55 млн. лв. на държавните "Мини Марица-изток", въпреки че работата им постоянно намалява, а оптимизации на разходите и персонала не се правят. Парите ще са под формата на заем от Българския енергиен холдинг, като отсега е ясно, че няма перспектива за връщането им на фона на загубите на мините, чиито приходи са се стопили с 20% само от началото на годината. 

Обявените по-рано синдикални протести в "Мини Марица-изток" обаче се отлагат и браншово напрежение няма да има. Поне засега. Това ще гарантира на премиера Бойко Борисов, че към хилядите протестиращи по улиците няма да се присъединят и миньорите, а и самите синдикати - членските вноски на енергетиците формират най-голяма част от техните бюджети.

Грубата намеса на държавата в управлението на енергийните дружества и опитът за задържане на цените само доказва това, което всички знаят - че държавата се управлява еднолично от премиера. А Борисов явно е готов на всичко, за да се задържи над водата, без да се интересува каква ще е цената.

В същото време пак той заема коренно различна позиция в Брюксел. Там подкрепи т. нар. Зелената сделка и плановете за поетапно затваряне на въглищните централи, съответно на въглищните мини, за да получи пари по фондовете за енергиен преход. Поради което продължаващата подкрепа и финансиране на скъпото, мръсно и неефективно производство в името на спокойствието и на гарантирания корпоративен вот на следващите избори изглежда още по-абсурдно.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар