Зима

Зима
Пролет

11 септември 2020 г.

Любомир Стефанов: Ние, гражданите, сме тези, които можем и трябва да плашим политиците с избори

"Колкото по-отчетливо пленарна зала виси на регистрация на депутати от ДПС, толкова по-страшно ГЕРБ ще изпада в изолация."

 

 

„Да се плашат гражданите, че няма подготвени и ще влезем в спирала на избори след избори, не е работа на политиците. Ние, гражданите, сме тези, които можем и трябва да плашим нашите избраници с избори, което означава, че те не си вършат работата.“ 

Това каза политологът Любомир Стефанов пред БНР.

"Не смятам, че вчера се случи нещо, което да наклони везните в една или друга посока или да ускори протестите", отбеляза Стефанов. Според него гражданите, макар да осъзнават натрупаната умора, демонстрират, че няма да се откажат, „докато голяма, интегрална част от техните очаквания не бъдат реализирани като политики“.

"Изначалното вкопаване в позицията „искаме оставка“ не остави място колкото и за носна кърпичка за преговори", подчерта политологът. По думите му всички декларативно казват, че искат диалог – и управляващите, и протестиращите, и опозицията, но никой не оставя място за диалог, за крачка назад.

"Ако сега протестите, по начина, по който се организират и протичат, не успеят да предизвикат избори, съмнявам се, че една зима би могла да ги предизвика", посочи Любомир Стефанов, но допълни, че „понякога дребните камъчета обръщат колата“.

„И това голямо напрежение, тази умора в един момент би могла да подейства колосално, което просто не да вика под прозорците на Народното събрание, а психологически и социално да измете като напрежение настоящите обитатели на тази сграда.“

"Все повече зависимости и мрежи излизат на преден план, а това носи щети за управляващите", изтъкна още Стефанов.

„Затова всяко малко подхлъзване, концесия на плаж или ремонт на някоя сграда, знакова, забавяне на път, някакъв казус отникъде може да се окаже това, което ще подпали голямата клада.“

Ако не разберем цената на кворума в парламента, толкова по-зле за ГЕРБ, тъй като на всичките негативи отгоре само този им трябва – постоянно да се оправдават, че не управляват с ДПС и не ги подкрепя ДПС.

Откакто ДПС се е появило в политиката като фактор, нито едно правителство, разчитало на неговата подкрепа, не е завършило с положителни чувства тази своя връзка с ДПС. ДПС странно, но винаги успява да излезе суха от тази ситуация, докато всичките й мними, предполагаеми и реални партньори претърпяват катастрофа. ГЕРБ и управляващата коалиция не могат да си позволят този лукс, камо ли риск. Колкото по-отчетливо пленарна зала виси на регистрация на депутати от ДПС, толкова по-страшно ГЕРБ ще изпада в изолация и ще губи подкрепата си, която се свива, но пък и се втвърдява“, заяви Стефанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар