Зима

Зима
Пролет

26 септември 2020 г.

Проф. Искра Баева: Няма нова Студена война, а борба за нов световен ред

 "Големият проблем е съчетанието на авторитарна вътрешна политика с агресивна външна политика…" 

 

„Преминаването от една утвърдена система на международни отношения към друга е процес, който започва с края на Студената война, преминава във фаза на по-стабилни отношения – т. нар. „Пакс Американа“ до 2001 година, и след това отново търсеща своя нов облик. Това положение виждаме често в историята. Най-близко до нас е положението, което наблюдаваме в края на 19-и и началото на 20-и век и то завършва с Първата световна война.“

Това каза пред БНР проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според нея случващото се в момента не е нова Студена война, а борба за нов световен ред.

„Липсва голямото идеологическо противопоставяне. По време на Студената война става дума за алтернативни виждания за развитие на света изобщо, докато сега става дума за борба за надмощие над света… Големият проблем е съчетанието на авторитарна вътрешна политика с агресивна външна политика… Светът е изправен пред сериозни предизвикателства“.

Проф. Баева допълни:

„Проблем е декларираното от Тръмп, че някои от решенията на ООН не засягат САЩ, че САЩ участват в международните отношения чрез защитата на своите национални интереси. Според него национализмът е вярната позиция за преговори в международните отношения. Този проблем се следва и от много други държави, включително и сред членове на Европейския съюз“.

По думите на историка Европа би успяла да върне хуманизма в световен мащаб, тъй като е континентът, дал идеите на хуманизма:

„Европа е единственият континент, който се е опитвал да изведе на преден план преговорите, идеите, че разговорите са по-добри от противопоставянето. Хуманизмът се налага много трудно“.  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар