Зима

Зима
Пролет

28 септември 2020 г.

Ленин... по ГЕРБ-ерски

И духът на Тодор Живков да се яви на Борисов и управляващите, едва ли те ще го разчетат като знак, че нещо следва да се промени... 

 

Щом като и цар Симеон Сакскобургготски рече, че е време за промяна, значи политическата ситуация у нас е достигнала своя закономерен предел. 

В изявлението си по случай Деня на независимостта, бившият премиер изтъкна че многодневните протести изразяват обществени настроения, в които управляващите трябва да се вслушат. За всички е ясно, че е време за промяна, пише царят.

Ленин сигурно се обръща от кеф в саркофага си - един несъстоял се цар, но за сметка на това бивш премиер, е готов да се подпише под прочутата му дефиниция за революционна ситуация: върховете не могат, а низините не искат да живеят по старому.

За разлика от Негово величество, управляващите продължават по старому, с все по-голям цинизъм.  Включително и премиерът Бойко Борисов, който по време на поредната си инcпeкция с джипката заяви, че би си тръгнал от управлението, ако има на кого да го предаде.

"Нa кoгo дa ce прeдaдeш… ниe иcкaмe, aмa нямa нa кoгo. Aкo ca пo-дoбри oт нaшитe, хoрaтa щe ги избeрaт нa cлeдвaщитe избoри. Вceки имa прaвo нa дeйcтвия. Кoгaтo ca в рaмкитe нa зaкoнa – тe ca прaвилни", рече мъдро той.

Страшното е, че този стъписващ цинизъм не е от вчера. И още нещо - той се излъчва от цялата управляваща партия. Да си припомним протестите от 2013 г. и реакцията на един от тогавашните народни представители на ГЕРБ Емил Караниколов, който определи ситуацията като революционна. Караниколов тогава заяви, че в нашенският вариант на Лениновото определение, за да се стигне до промяна, управляващите трябвало да имат желание, а управляваните - възможност.

Очевидно управляващите надграждат и Ленин, нали това им е изборния слоган? Според тях низините не могат, а върховете не искат да бъдат сменени, защото не е време за това. И, както заяви премиерът при посещението си във велинградското село Грашево, "хората, които са дошли тук да кажат за свършената работа и това, което сме направили, са повече от тези на площада". За какъв Ленин, каква "Аврора" и Велико народно въстание говорим?!

И духът на Тодор Живков да се яви на Борисов и управляващите, едва ли те ще го разчетат като знак, че нещо следва да се промени. Бившият бодигард на бившия Първи в държавата изкачи върха на цинизма на Живковото управление само за две петилетки. Не му трябваха 45 години, за които някогашното истинско СДС пламенно пееше, че стигат.

Очевидно не стигат, а сегашното бледо копие на онзи Съюз на демократичните сили се готви да се коалира с настоящите наследници на Живковото цинично управление, което се е снишило докато гребе с голямата лъжица от кацата с европомощи!

С риск да бъдем обвинени в марксизъм-ленинизъм, няма как да не се съгласим с Карл Маркс, който предупреждаваше, че историята се повтаря - първо като трагедия, после като фарс.

Бедата е, че е на наш гръб и с мълчаливото ни съучастие... 


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар