Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2020 г.

Не всичко е пари, нали?

Албена Андреева и Бисер Лазов, изпонакупиха доста неща от активите на КТБ. Без пари и докато държавното обвинение режеше т. нар. опашка на гущера... 

 

„Ако искаш да се почувстваш богат, преброй нещата, които не си купил с пари.”

Звучи добре, нали? Но не и от устата или Фейсбук профила на главната прокурорска свидетелка по делото за източване на Корпоративна търговска банка Албена Андреева. Защото тя и партньора в живота й - Бисер Лазов, изпонакупиха доста неща от активите на КТБ. Без пари и докато държавното обвинение режеше т. нар. опашка на гущера.

Трета поред - сред свидетелите на държавното обвинение - Андреева нарисува следната вербална картина. Като започнала работа при Цветан Василев, той й казал, че иска от нея две неща - лоялност и контактуване само чрез Лазов. И тя се съгласила, защото "искрено вярвах на посланията, които Василев ми отправяше".

После взела да забелязва, че дружествата, чиито счетоводствата водела, били на колеги от офиса - касиери, секретарки, шофьори, охранители и разни други и всевъзможни служители. Формално те били собственици на фирми, но инак... с течение на времето тя променила мисленето си и приела това за нормално.

Дотам, че вече не й се струвало странно и започнала да прави същото. А после изпреварила "останалите" и станала шеф на всички счетоводители, поемайки организацията и контрола в ролята на изпълнителен директор на обслужващото съзвездието на Василев финансово-счетоводно дружество. Регистрирането на фирми продължило с пълна сила, като никой не задавал въпроси, правел каквото му кажат.

Когато в началото на горещия юни 2014 г. разследващи взели да ги викат на разпит, Албена Андреева направила пълен архив на счетоводните бази данни, които предала на Бисер Лазов, а той ги отнесъл прилежно в прокуратурата.  После пуснала счетоводителките да си ходят с обяснението, че предстои "профилактика". Едва при нахлуването в офисите те разбрали как ще бъдат профилактирани и поискали да излезнат от дружествата, които формално притежавали. Но  понеже Василев вече го нямало, подписали документите за излизането и пратили Лазов на драматичната среща с Василев във Виена. Когато се върнал, Андреева го попитала подписал ли е шефът документите. И като узнала че не е, за нея това бил "краят“.

Да, ама не, защото краят се оказва ново начало. В следващите месеци и години партньорите на семейни начала започват да придобиват имоти за милиони под носа на Прокуратурата, НАП, ДАНС, КОНПИ, квестори, синдици и цялата управляваща шайка. Сигналите за ударното забогатяване са стотици, медиите изнасят данни за потресаващи сделки с офиси, сгради, огромни терени и цели предприятия.

Няма обаче власт, която да си мръдне пръста срещу източването на активите. След "края" на КТБ, за Лазов и Андреева важи мисълта на един виден колега - кредитен милионер от близкото минало: „Всеки ден имам рожден ден!. Неприятното е само, че са тормозени с граждански дела за активите, което определят като "репресия".

Иначе, по структурата на "Фирмата", двойката прокурорски свидетели имат сходни спомени: "Цветан Василев беше над всички, негов подчинен бе Бисер Лазов, а на Бисер Лазов - подчинена съм аз".

На това му се вика фуния! Която всеки може да си обръща в посоката, каквато му е удобно. Точно като пясъчен часовник - като свърши отгоре, обръщаш и... всичко започва отначало. Като изключим, естествено, фактът, че днес нищо тайно не може да остане тайна. Особено, ако иде реч за Делян Пеевски. Или за многобройните късметлии, облажили се официално и безотчетно с по няколко стотинмилиона оттук и оттам. 

И, които не само не помнят за коя банка иде реч, ами отдавна бъркат адресите, където трябва да идат и да си върнат борчовете...


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар