Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2020 г.

Милен Любенов: Зимата подкрепата за правителството ще ерозира

„Ако говорим за някаква радикализация и изнервеност на протеста, причината за това са самите управляващи и тяхното упорство. 

 

„Вероятно протестите ще продължат. Предстоят сериозни, трудни месеци зимата, в която ни очаква икономическа, вероятно и здравна криза. Всички тези фактори ще продължат да ерозират подкрепата за управляващите. В подобна ситуация на делигитимация на правителството, аз не виждам как това правителство ще взима адекватни политически решения в една толкова трудна и сложна обстановка.“ 

Това мнение изрази пред БНР политологът Милен Любенов, член на Българската асоциация на политологичните науки. По думите му с действията си управляващите нагнетяват напрежението.

„Ако говорим за някаква радикализация и изнервеност на протеста, причината за това са самите управляващи и тяхното упорство, което продължава вече три месеца. Все още не сме чули отговори на съществените въпроси – за снимките, за записите, за тяхната автентичност, която беше потвърдена вече от някакви независими агенции, но българските власти все още не дават отговор на този въпрос. 

Второ – няма отговор на въпроса как едно правителство и един финансов министър са проспали 700 милиона да не влязат в бюджета. Във всяка една нормална европейска държава щеше да има грандиозен скандал и щеше да има не само оставки на мига, но щеше да има и следствени процеси“, коментира Любенов.
 

"През последните дни и седмици се правят опити да се постави фокус, че протестите са придобили радикален характер", смята Любенов, който анализира случая с физическата агресия срещу политолога Стойчо Стойчев след участието му в предаването „Панорама" миналия петък.

„На протестите можем да видим различни хора, но това, което прави впечатление вече 90 дни е, че тези протести имат изключително мирен характер. Не бива подобни събития, подобни действия (защото във всеки протест могат да бъдат инфилтрирани провокатори), това по някакъв начин да отклони общественото внимание от основния въпрос – този протест има много конкретни искания", посочи още Милен Любенов.

„67% от българските граждани подкрепят този протест. Не е много аргументирана тезата, че сега имаме мнозинство, за което са гласували 1 милион души. Да, те са гласували, но преди 4 години. Сега политическата ситуация е съвсем различна. Ние виждаме, че ГЕРБ получава подкрепата на 15% от всички български избиратели. Това е изключително сериозен срив в електоралната подкрепа на партията. Това е реалната ситуация и ние няма как да не се съобразяваме с тази реална ситуация“, отбеляза политологът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар