Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2020 г.

Димитър Ганев: Всички парламентарно представени партии губят от протеста

В съзнанието на българите ГЕРБ и БСП са едно общо статукво 

 

Едва пет месеца преди редовните парламентарни избори, ГЕРБ и БСП събират по средно 24% одобрение. 

Това показва ново проучване на изследователски център "Тренд".

Според политолога от центъра Димитър Ганев, ерозията в подкрепата към водещите партии е спряла. Той обясни още, че през септември протестът е намалил мащаба и интензивността си, а това е дало отражение.

Политологът изтъкна, че всички парламентарно представени партии губят от протеста. Единствените, които печелят за момента, са "Има такъв народ" и "Демократична България". В съзнанието на българите ГЕРБ и БСП пък са едно общо статукво.

"Тези хора, които протестират - либералната градска общност, имат постматериален дневен ред. Борисов си дава сметка, че той е загубил отдавна тези хора и те няма да се върнат към ГЕРБ. Той се концентрира върху други хора, които са по-голямата част от българските граждани. За огромна част социалните проблеми са много по-важни", разясни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

"Съдът е паднал с абсолютно сходен дял като подкрепа както прокуратура. В общественото мнение двете институции се възприемат като част от съдебната система - има ли щета за прокуратурата, тя се отразява и на съда", отбеляза още той.

Политологът от "Тренд" обясни, че в момента петте сигурни партии за парламента са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". А "Изправи се.бг" на Мая Манолова, както и "Обединени патриоти" събират около 4% и са на границата.

Според Ганев би било заблуждение, че ако в момента се въведат противоепидемични мерки като тези през март и април, това ще доведе до ръст в подкрепата към правителството. 50% от българите са на мнение, че не трябва да се възстановяват мерките, стана ясно още от думите му.

"Уплахът е по-малък. Нещата през март нямат нищо общо със сега. Такъв ход е много рисков и може да има обратен ефект. Българските власти няма да си позволят сами да въведат подобно положение. Това няма да стане на наша собствена глава", смята Димитър Ганев.




Няма коментари:

Публикуване на коментар