Зима

Зима
Пролет

27 ноември 2020 г.

Проф. Андрей Пантев: Президентът Удроу Уилсън предотвратява разчленяването на България!

"Напълно правилно да има паметник на неговото име и на неговата личност. Той е запомнен като благодетел на българите." 

 

Инициатива за поставяне на бюст-паметник в София на 28-ия американски президент Удроу Уилсън обявиха от Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в страната.

Поводът е днешната 101-а годишнина от подписването на Ньойския мирен договор, с който се слага краят на участието на страната ни в Първата световна война.

За коментар потърсихме историка и член на Световната академия "Платон" проф. Андрей Пантев.

Ето какво каза той пред Епицентър.бг:

"Абсолютно заслужено е изграждането на такъв монумент. Удроу Уилсън е един от двамата интелектуалци, президенти на Съединените щати, говорещи чужд език освен английския. Уилсън застъпва идеята, че държавните граници трябва да бъдат съответстващи на етническото разпространение и реалности в Европа и специално на Балканите. По тази причина той до голяма степен предотвратява по-нататъшната ампотация на българската етническа територия и като наказание от изхода на Първата световна война. С това е запомнен като благодетел на българите.

Ние подписваме Ньойския мирен договор по простата причина, че нямаме друг изход. Ние сме победена страна. Но моралната заслуга на президента Уилсън е, че спира по-нататъшното разчленяване, даже е имало идеи българската държава да престане да съществува. Така че по тази причина е напълно правилно да има паметник на неговото име и на неговата личност."


Няма коментари:

Публикуване на коментар