Зима

Зима
Пролет

27 ноември 2020 г.

Откакто "патриотите" управляват водите, язовирите се източват

Никой не мисли дългосрочно за години напред. Мислят как да направят бързи пари... 

 

Бесен съм. 

Ревизоро днес обяснил в парламента, че Бургас може да остане без вода догодина. И че никой нищо не прави по въпроса. Язовир Камчия бил празен. То се вижда от снимките на BulFoto Agency. 

Ами това не е новина. Нито, че годината е суха и язовирите са празни, нито че в държавата никой нищо не прави по въпроса. От месеци следя темата и на всички вече е ясно каква е причината за проблема.

Не е безводието. Сухи години се случват. Безхаберието е. Откакто "патриотите" управляват водите, язовирите се източват всяка година повече от нормалното. За да може ВЕЦ, които са построени там да добиват повече енергия, която им се плаща на субсидирани цени. От всички нас. ВЕЦ на язовирите Камчия и Цонево са собственост съответно на Тадаръков и роднините на бивш заместник министър от ДПС. Нали се сещате - патриотите и ДПС, скачени съдове.

Та проблемът не е видим във влажна година. Обаче като дойде дори и една суха, ние сме неподготвени. Защото язовирите са полупълни.
Никой не мисли дългосрочно за години напред. Мислят как да направят бързи пари. Вината не е в собствениците на ВЕЦ. Тя е в правителството, което им разрешава конкретни количества на добив всеки месец. И очевидно не си е свършило работата като хората. 

Срамна история, която ще лежи на съвестта на предишния екоминистър Нено Димов, но и на целия кабинет Борисов 3. 


 Владислав Панев

Няма коментари:

Публикуване на коментар