Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2020 г.

Филмът на Андрей Кончаловски "Скъпи другари!" е руският кандидат за "Оскар"

Черно-бялата драма "Дорогие товарищи!" е удостоена със Специалния приз на журито на Международния кинофестивал във Венеция

 

 

Филмът на Андрей Кончаловски "Скъпи другари!" е предложен от Русия сред кандидатите за американската награда "Оскар". 

За това е съобщил пред ТАСС председателят на Руския оскаров комитет Владимир Меншов. "От Русия избраха филма на Кончаловски "Скъпи другари!", е казал той.

Филмът разказва за засекретения в съветско време разстрел на мирната демонстрация в Новочеркаск през 1962 година. Главната роля се изпълнява от Юлия Висоцкая.

Работническите вълнения в град Новечеркаск, Ростовка област в РСФСР, са най-острите прояви на работническо недоволство сред съветските работници след края на Втората световна война. Тогава генерален секретар на КПСС е Никита Хрушчов. Център на недоволството става заводът за електрически локомотиви в града, където в началото на юни 1962 г. около 5000 работниците спират работа и издигат лозунга: „Месо, мляко, повишаване на заплатите“. Причината за стачката е повишението на цените на дребно, съвпадащо с понижение на заплатите. Липсват политически лозунги. Стачката на 1-2 юни започва с искане за повишаване на заплащането и подобряване на битовите условия. Стачниците успяват да организират митинг край градския комитет на партията, където се стига до стълкновения с милицията и армията.

Към мястото на митинга се отправят войски, които стрелят по митингуващите. Убити са 26 души, а 87 са ранени. На следващата сутрин на площада се събира група от няколкостотин демонстранти. Общо 116 са арестуваните, от които 7 получават смъртна присъда и са екзекутирани. Останалите са осъдени на по 10-15 години затвор. След инцидента съветското правителство насочва допълнителни хранителни стоки към региона и започва разследване. История не е отразена в пресата и остава засекретена до 1992 година.

Черно-бялата драма "Дорогие товарищи!" на Андрей Кончаловски за този трагичен епизод от съветската история е удостоена със Специалния приз на журито на Международния кинофестивал във Венеция. Филмът е в руските киносалони от 12 ноември. Според Кончаловски една от най-добрите реакции на публиката за видяното на екрана е мълчанието на зрителите след последния кадър.

Кончаловски отбелязва също така пред ТАСС, че му е много скъпо мнението на  колегите, взели решението да предложат филма за наградата "Оскар", но се съмнява, че публиката извън Русия ще може да разбере тази история. "Много ми е скъпо мнението на моите съотечественици и моите колеги от Оскаровия комитет, които, естествено, оценяват филма субективно. Но повечето от тях са се родили в Съветския съюз, и значи, че им е познат съветския живот с всички негови черти - и позитивни, и негативни. За мене е важно това, че те са разбрали филма, който аз заснех за поколението на нашите родители, преминали войната, победили нацизма и възстановили след това страната в най-кратки срокове. В това поколение има много чисти хора, и фактът, че колегите ми са оценили това, за мене е най-доброто признание", казва режисьорът, цитиран от Banker.bg.

Кончаловски изразява съмнение, че западната публика ще може да разбере и да се идентифицира с тази история. "Не зная, доколко един такъв филм е способен да развълнува хората, които не знаят, какво е това Съветски съюз и Русия. Но да се надяваме...", отбелязва Кончаловски.

Кандидатите за "Оскар" в категорията "Най-добър чуждестранен филм" се предлагат от всяка страна. После сред тях се отсяват номинираните ленти. Руски филми три пъти са печелили "Оскар" в тази категория: "Война и мир" на Сергей Бондарчук (1968 г.), "Москва не вярва на сълзи" на Владимир Меншов (1981 г.) и "Изпепелени от слънцето" на Никита Михалков (1994 г.).

Поредната 93-та церемония по връчването на наградите на Американската киноакадемия "Оскар" ще се проведе на 25 април 2021 година.

 

Андрѐй Сергѐевич Михалко̀в-Кончало̀вски

(роден 1937 г.) е съветски, американски и руски режисьор, киноартист, продуцент и сценарист. Той е син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. Често е споменаван като Андрон, но, както той заявява няколко пъти, Андрон го е наричал само дядо му и никога не е било негово официално име; той предпочита името Андрей.

През 60 години на ХХ век започва да се интересува от кино. Той се запознава с Андрей Тарковски, заедно с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски "Валяк и цигулка" (1961 г.) и "Андрей Рубльов" (1966 г.).

През 1964 г. Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм - "Сибириада". През 1979 г. с него постига голям успех на кинофестивала в Кан, след което емигрира в САЩ. Режисира няколко филма в Холивуд, преди да се завърне в Русия през 90-те години на миналия век.



 

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар