Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2020 г.

Каквото ни е качеството на футбола, такава и цената

Сръбски футболист струва повече от всички играчи на „Лудогорец“, ЦСКА и „Левски“ взети заедно
 

Открай време знайни и незнайни футболни анализатори си блъскат главите, за да разберат защо ни бият като тъпани по европейските тревни килими. А отговорът е толкова очеваден, че ще ни избоде очите: националният ни отбор струва жълти стотинки на фона на останалите страни – оставете Запада, ами и на Балканите...

Българският футбол някога много отдавна може и да е бил водеща сила на Балканския полуостров, но към днешна дата е последна дупка на кавала. И това се вижда ясно от последните данни на специализирания сайт Transfermarkt.com, който изчислява пазарните стойности на футболисти и отбори в цял свят. Статистиката показва, че цената на ритнитопковците по нашите географски ширини е забита някъде между земната мантия и земното ядро.

И изглежда, че се копае още по-надолу.

Най-скъпият български футболист продължава да е Кирил Десподов, който наскоро премина под наем за един сезон в шампиона „Лудогорец“. Той е оценяван на 3,2 милиона евро – скромна тарифа на днешния пазар. Освен него още 12 национали струват над милион (двама от които натурализирани бразилци). И толкоз.

А сега един бърз преглед на случващото се около нас.

Една Сърбия, например, може да се похвали с играч, който е оценяван на 65 милиона евро – Сергей Милинкович-Савич. Нещо повече: братята сърби имат още шестима играчи, струващи от 20 милиона нагоре. Общо 107 сръбски футболисти имат пазарна стойност над 1 млн. евро. 107 сърби срещу 13 българи - нали разбирате за каква разлика става въпрос?

В Турция пък най-добрият им футболист струва 40 милиона евро. Освен него още 80 турски футболисти струват над милион. В Румъния играчите, оценявани над милион, са 51. В Гърция – 44.

И ако тези балкански съседки ви се струват висока топка, вижте какво се случва в Северна Македония: двамата им най-скъпи футболисти  - Енис Барди и Елиф Елмас, струват общо 38 милиона евро. За сравнение:  13-те българи, чиято цена е седемцифрена, общо струват малко под 23 милиона...

С водещите европейски нации дори е обидно да се сравняваме, така че единствено ще маркираме - за статистиката - най-скъпите футболисти днес. Убедителен лидер е голмайсторът на „Пари Сен Жермен“ Килиан Мбапе със своите 180 милиона евро, следван от съотборника си Неймар, Рахим Стърлинг, звездите на „Ливърпул“ Мохамед Салах и Садио Мане, Хари Кейн, Кевин Де Бройне.

Що се отнася до общата картинка сред клубовете, и тук България е цъфнала и вързала.

Анализаторите на Transfermarkt  изчисляват, че „Лудогорец“ разполага с най-скъпия отбор в българския шампионат, като общата му стойност е около 32 млн. евро. След тях се нарежда тимът на ЦСКА, който е оценяван на малко под 20 милиона.

И от тук настъпва една бездънна яма, в която няма признаци за скорошно избавяне за който и да е клуб. „Левски“, който още не може да си стъпи на краката, разполага с играчи на обща стойност под 9 млн. евро.

Призовият топ 5 се допълва от отборите на „Берое“ (Стара Загора) и „Локомотив“ (Пловдив) – около 6 милиона и за двата тима.

Ако погледнем към цените на отборите в южните ни съседки, може би ще си отговорим как така става, че редовно участват с по няколко представителя в евротурнирите. В Гърция шампионът „Олимпиакос“ може да се похвали със състав за почти 100 милиона евро. Тимът на ПАОК пък е оценяван на над 62 милиона. АЕК – на 39 млн., и така нататък...

В Турция, където до преди 10-на години не знаеха от коя страна се рита топката, сега се радват на цели 5 отбора, чиято стойност е над 70 милиона евро. И на общо 22 клуба, които са с по-скъпи футболисти от нашия „Левски“.

Друга тревожна реалност е големият брой чуждестранни футболисти в съставите на двата ни водещи клуба – „Лудогорец“ и ЦСКА. И в двата отбора има по 16 чужденци, които правят българите малцинство сред тях. Ако почерпим опит  от най-успешния румънски клуб – „Стяуа“ (или ФКСБ, както се изписва днес), то ще установим, че от 38 играчи в състава си... 37 са румънци.

Въобще как се очаква да се развива българският футбол, когато масово се залага на чужденци за сметка на продуктите на детско-юношеските школи? Не е изненада, че едва се класираме за второстепенния турнир Лига Европа. А Шампионската лига само я миришем. Не е изненада и това, че националният ни отбор има една победа за последните си 19 мача. Още по-малко може да ни изненада фактът, че Северна Македония ни задмина в ранглистата на ФИФА.

Единствено може да ни притеснява, че на последния мач на националите присъстваха има-няма 200 фена. И тях ще откажат, рано или късно...


 Стефан Йорданов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар