Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2020 г.

Младен Владимиров: Има усещане за обърканост, за гняв, за липса на равноправие

"Виждаш хора, овластени, които веднага могат да отидат във Военна болница и за тях има място. А други хора трябва да влязат в болница, защото състоянието им е тежко, но остават вкъщи." 

 

"Виждаме, че хората са в активна позиция, но не могат да променят контекста, не могат да променят средата. Това води до усещане за безпомощност, за катастрофалност. Просто се пускаш по нанадолнището, колата се ускорява и ти нямаш контрол върху нея."

Това коментира пред Нова ТВ психологът Младен Владимиров.

По думите му получаването на положителен тест е свързано с много чувства.

"Има усещане за обърканост, за гняв, за липса на равноправие. Виждаш хора, овластени, които веднага могат да отидат във Военна болница и за тях има място. А други хора трябва да влязат в болница, защото състоянието им е тежко, но остават вкъщи. Това усещане за двойни стандарти води до висок страх", обясни психологът.

"Спомням си, когато говорихме да отворим Арена Армеец, а сега виждаме, че нямаме потенциал да управляваме болниците. Какво остава за разкриването на полеви болници?", каза още Владимиров.

"Всичко, което се случва, трябва да ни покаже, че има кой да дойде да ни защити, защото сме в ситуация, в която сме болни, признаваме своята безпомощност и търсим помощ отвън. Подобно на малко дете, което търси мама. В случая обаче мама я няма.", допълни психологът.

Владимиров обясни, че това усещане за обърканост в психологията се нарича "Когнитивен дисонанс".

"При различните хора може да доведе до паника, до страх, до тревожни състояния. А при по-активните хора може да доведе и до по-агресивни прояви и желание за саморазправа", заключи Владимиров.





Няма коментари:

Публикуване на коментар