Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2020 г.

Търговските вериги искат да отпадне т.нар. "зелен коридор" за пенсионерите

Мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив - води до опашки и рискови струпвания 

 

Да отпадне т.нар. "зелен коридор" за пенсионерите в магазините - около това предложение се обединиха търговските вериги у нас и бизнесът.

Ограничението със "зелените коридори" не изпълнява ефективно ролята си на защита за хората над 65 години и затруднява останалите. Това заявяват от Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги в България. Те предлагат мярката да отпадне и уточняват, че мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив - води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на „коридора".

Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор, твърдят от сдружението и допълват, че служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи. От Сдружението за модерна търговия предлагат съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч.

Междувременно Българската стопанска камара (БСК) излезе с позиция, че подкрепя предложението на Сдружението за модерна търговия за отпадане на т.нар. "зелени коридори" за пазаруване на хора над 65-годишна възраст. Това е записано в становище на камарата, адресирано до министрите на здравеопазването и на икономиката, посочва БТА.

От БСК споделят виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но успоредно с това, създава предпоставки за струпване на хора от всички възрасти в и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, вкл. за здравето на хората над 65-годишна възраст.

Мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери (над 65-годишна възраст), родителите на деца в училищна възраст и, не на последно място - работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на един или друг човек, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност, посочват още от БСК.

Според БСК търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда както за потребителите, така и за екипите, и прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар