Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2020 г.

Владимир Путин: Отказ на Ереван от споразумението с Баку ще е огромна грешка

Най-важният резултат от обявеното примирие е спирането на кръвопролитието в оспорвания между Армения и Азербайджан район 

 

На днешното си пленарно заседание Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, одобри предложението на президента Владимир Путин за изпращане на миротворци в Нагорни Карабах.

В интервю за руската държавна телевизия президентът Путин заяви, че най-важният резултат от обявеното примирие е спирането на кръвопролитието в оспорвания между Армения и Азербайджан район.

„Само по официални данни загиналите са над 4000. Мисля, че всъщност са повече. Десетки хиляди ранени и осакатени. Вижте, това не е кино. Това е трагедия в живота на конкретни хора, на конкретни семейства. Затова прекратяването на кръвопролитието е най-важният резултат“, каза той, цитиран от БНР.

Путин подчерта, че отказът на Армения от споразумението при евентуална смята на властта в страната би бил огромна грешка.

Прекратяването на огъня в Нагорни Карабах беше договорено през нощта на 9 срещу 10 ноември между президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян при посредничеството на руския лидер. Споразумението предвижда разполагането на близо 2000 руски миротворци в Нагорни Карабах за период от 5 години.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар