Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2020 г.

Най-безспорното българско "НЕ" в политиката!

Дано твърдият курс по македонския въпрос не е пореден театър...


 

Ако не е хубав сън, може ли да е реалност?! 

След 45 години коминтерновско малодушие и още 30 години посттоталитарно шмекеруване казахме "Не!" на македонстващата арогантност. България блокира т. нар. Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото не одобри преговорната рамка. За твърдоглавието на югозападната съседка нямахме съмнения. Нито пък за шизофренните им подскоци около идентитетот. Остава да се насладим на ядрения взрив от омраза и помия, която "братските" политичари, историчари и списувачи ще излеят върху ни.   

Чудо, сензация или внезапно просветление е единството по македонския въпрос на компрометираната ни във всяко отношение номенклатурно-политическа върхушка?! Или просто шанс да изперат печално-задкулисния образ на премиера Борисов, отразен в огледалото на корупционното статукво. По малко от всичко, плюс страха от абсолютното единство по въпроса на разделената иначе България на оцелелите. Ако не броим шепата изтъркани фигури на чужда издръжка, няма кой да спести адмирации за последните няколко седмици на външната ни политика.

Министър Захариева за пореден път припомни, че едно от основните условия за страните, които кандидатстват за членство, е да нямат отворени въпроси със своите съседи, защото те отслабват ЕС. Няма как обаче да си българин в наше време, ако нямаш онова едно на ум, че много хубаво може е да не е на хубаво. Не защото по-хубава позиция от тази може да бъде измислена. А заради опасенията, че няма да бъде удържана под натиска на тайни комбинации, договорки и пазарлъци. И защото никой не поема отговорност за досегашното снишаване. Включително за позорното допускане на името Северна Македония, което включва Пиринския край редом с Повардарието.

Изобщо не може да има илюзии за приятелството между двата народа, щом елитот в Скопие бълва сърбомански змии и гущери срещу България в продължение на десетилетия, а народот си трае и почита Тито. Не, Вардарска Македония не е наша, следва "Начертанията" на Гарашанин и да правят с нея, каквото си искат. Такива нито ти трябват, нито е редно да ги пускаш в дома си, щом са се отродили. Просто им казваше "не", ако настъпят  червената линия, за която те пет пари не дават и брутално прегазват. Това, че с провалите си сме станали за смях дори в техните очи, е ужасно унизително и боли. Но като си се докарал до там да те ругаят на бугарин - татарин, как да не им затръшнеш дипломатично вратата?

Ако досега се наслушахме на език на омразата, а в последните дни вилнее нечленоразделна реч на злобата, само гледайте как ще изтрещят в идните седмици. И отсега е редно да запазим всички резерви за поведението на нашите управници до края на германското председателство. Ако не се разиграва политически театър с последователна режисура, ролята на Германия по македонския въпрос може да оценим като изключително негативна за националния ни интерес. Меркел може и да е пътник с мандата, но след като награди Заев с награда за човешки права, ще се напъне докрай да прокара ЛБГТИ - ценностите на Балканите, както вкара имигрантите в Европа.

Бог да пази България, че българи много не останаха! 


Захариева и Каракачанов - добре! Но защо Борисов се снишава? 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар