Зима

Зима
Пролет

8 декември 2020 г.

„Бойко & Гергов“: Любов за 43 милиона лева

Втора година с този терен не се случва нищо, а намерението на общинската власт била някой ден там да се построи… паметник 

 

„Съглашателство“, „скрити договорки“, „политическа корупция“ – такива са определенията на медиите, когато става въпрос за прочутата „дупка“ в центъра на Варна, за която Бойко Борисов отпусна от държавния бюджет 43 млн. лева преди две години, а общината в морската ни столица я купи от пловдивчанина Георги Гергов, чиято собственост беше.

„Щедър подарък“ е наричана още покупката заради липсата на всякаква пазарна логика, изкоп от около 3 дка да струва такава „астрономическата сума“.

Пловдивският бизнесмен-социалист Гергов придобива Варненската „дупка“ през 2006 г. не без помощта на градската управа, услужливо останала сляпа за интереса на общината.

През 2018 г. Гергов я продава на община Варна, но местната хазна не може да му наброи колосалната сума, която иска за ямата и се намесва Борисов. Премиерът охотно и набързо  вади 43 милиона лева от държавния бюджет и сделката е факт.

Никой в морския град не вярва, че огромната сума е дадена на Гергов от благородни подбуди, за да може изкопът да стане отново собственост на града. Хората говорят, че Варна се сдобила с дупка, а Бойко си напазарувал Гергов.

Втора година с този терен не се случва нищо, а намерението на общинската власт била някой ден там да се построи… паметник.

Варна си нямала паметник на светите Кирил и Методий, та да приемат местните вождове манифестациите на 24 май, помахвайки бодро на ученическото шествие покрай постамента на славянските първоучители.

Никой не се връзва и на обясненията как Борисов от уважение към варненци платил космическата сума, защото из града се говори, че оценителите били инструктирани да надуят цената. Сметките били направени на база себестойност на строителството от 369 евро на кв.м и продажни цени в диапазона от 1 470 евро/кв.м за офисите и жилищата и до 2 290 евро за магазините, според журналистическо разследване.

Следящи процесите коментират, че върху любовта между Бойко и Гергов виси етикет с цена 43 милиона лева.


Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар