Зима

Зима
Пролет

4 декември 2020 г.

Гешев мълчи за „Мата Хари“ в спалнята на Борисов

Борисов очевидно знае коя е "Мата Хари", направила "постановка" в спалнята му. След като знае коя е, би трябвало да знае и прокуратурата...


 

Софийската градска прокуратура отказва да отговори на ключови въпроси, повдигнати от интервюто на премиера Бойко Борисов в интервюто му за немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung (FEZ), разказва вестник „Сега“ в своя публикация по темата.

В края на ноември изданието е изпратило въпроси до прокуратура, а след интервюто е добавило нови такива, но засега Гешев и подчинените му мълчат по темата. Разкрил ли е премиерът Бойко Борисов на прокуратурата коя е „Мата Хари“, направила снимките в спалнята му, и разпитана ли е въпросната дама, настояват да разберат от „Сега“.

В интервюто пред FEZ, озаглавено „Политикът, пистолетът и парите“, Борисов не за първи път лансира версията, че снимките от спалнята му, които бяха разпространени през лятото, са нагласени и направени от жена. Премиерът сравнява жената, която вероятно е направила снимките, с Мата Хари – прочутата нидерландска куртизанка и шпионин по време на Първата световна война.

В отговор на въпроса не се ли притеснява, че лидерът на държава членка на НАТО може да бъде сниман без проблем в спалнята си, Борисов казва: „Работата е там – никога през всичките тези години, когато някоя дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата.“ Когато журналистът пита не е ли това невероятна небрежност, той отвръща: „Вероятно беше безразсъдно. Именно поради това, на извършителите вероятно им е било лесно“, но същевременно „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“ и именно така враговете са вкарали златото и парите. В разговора той отново дава нагледен пример как, ако конкретна жена, пристигаща при него, му е звъннала и той ѝ е казал, че сега дава интервю и ще е в резиденцията до 15 минути, а охраната има инструкции да я пусне, тя има предостатъчно време да сложи ценностите в чекмеджето и да направи записа. „Като Мата Хари“, разяснява Борисов.

На 3 август прокуратурата съобщи, че по казуса със снимките е образувано разследване за използване на незаконно специално техническо средство, припомня „Сега“. Още на 25 ноември изданието изпраща въпроси до държавното обвинение каква е съдбата на това разследване. След интервюто на Борисов пред германското издание са пратени и допълнителни въпроси – дали са готови вече назначените експертизи, дали Борисов е разпитан за интервюто и по-стари негови внушения, че вероятно знае кой е направил снимките, както и дали е установена и разпитана дамата, която премиерът сравнява с Мата Хари.

След като въпросите, пратени през пресцентъра на прокуратурата, остават без отговор, „Сега“ търси и Боряна Бецова, която е един от тримата наблюдаващи прокурори по казуса. Тя обяснява единствено, че разследването продължава, но не може да прави изявления, без въпросите да бъдат пратени до пресслужбата и да обсъди това и с останалите наблюдаващи прокурори. Според НПК единствено наблюдаващите прокурори, а не пресслужбата, могат да преценят дали и каква информация от дадено дело да изнесат. Освен това прокуратурата постоянно претендира колко е публична и открита. С този аргумент дори си позволява да разпространява записи, направени със СРС-та, както и протоколи от разпити на свидетели. Но явно случаят с делото за снимките не е такъв, подчертават от „Сега“.

През октомври по време на изслушването си в парламента главният прокурор Иван Гешев обясни, че за записите и снимките има две преписки – проверка в спецпрокуратурата и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Възложени са технически експертни справки, включително е снето обяснение от Борисов, каза Гешев за записите. За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени, каза тогава главният прокурор.

През август прокурор Бецова обясни, че разпитът на Борисов ще дойде, след като се съберат много доказателства. Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в снимка на чекмеджето в спалнята на правителствената вила „Секвоя“, трябвало физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този начин може да се установи дали предметите са истински, за да бъдат инкриминирани, каза прокурорката в интервю за „24 часа“.

След като гръмна скандалът със снимките от спалнята на Борисов, първата версия беше, че ги е направил някой от близкото му обкръжение. ГЕРБ насочиха подозренията към бившия втори човек в партията Цветан Цветанов. През септември обаче бе лансирана нова версия – за това, че кръгът на президента Румен Радев пратил „една прекрасна госпожа“ да направи снимките.

Междувременно още преди дни от НСО опровергаха наполовина думите на премиера, че не проверят гостите му. Всеки, който влиза в къщата му, се проверя, но за опасни предмети, а не за кюлчета и пачки, става ясно от отговори на службата на въпроси, изпратени от „Дневник“.

„Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата ѝ“, казва Борисов в същото интервю пред FEZ. От НСО посочват, че това не е вярно. Те припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила „Секвоя“, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка. „Тя бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура“, пише в отговора до „Дневник“.

„В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата. Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче не са в категорията „общоопасни средства и вещества“ (каквито са например оръжия или взривни устройства) и не биха застрашили живота и здравето на Борисов. Заради това вероятно не е било проблем да бъдат внесени в която и да е от сградите, охранявани от НСО – както от самия Борисов, така и от някой, който го е посетил.

Не става обаче ясно дали прокуратурата е разпитала и служители на НСО, които дори да не са иззели пачките и кюлчетата, които „Мата Хари“ или който и да било е внесъл в спалнята на премиера, то със сигурност са ги открили, когато са правили своите проверки за опасни предмети. Логично е да се предположи също така, че още във въпросните случаи (случаят няма как да е един, тъй като снимките видимо са от различни дни), особено при повтаряемост, служителите вероятно биха предупредили Борисов за подобен съмнителен факт.

„Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата и явно с това се опитват да обяснят защо премиерът не е длъжен да знае как точно НСО прави проверките.

„Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат“, категорични са от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му

В интервюто има въпрос „Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?“, а отговорът на премиера е: „(Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз ѝ казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.“


Николай Драганов, Baricada.org

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар