Зима

Зима
Пролет

4 декември 2020 г.

Мария Захарова: Москва е загрижена от интензивната военна активност на НАТО в Черно море

"На територията на България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, които предполагат и предвиждат удари на руска територия."

 

 

"Москва е загрижена от интензивната военна активност на НАТО в Черно море, считайки че тези действия на алианса подкопават регионалната стабилност."

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

Според дипломата броят на корабите на военноморските сили на страните от НАТО плаващи до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите с Русия се увеличава.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия", продължи тя.

"Това предизвиква у нас сериозна загриженост. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на алианса, а страните-членки да реагират съответно", каза дипломатът. 

"Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не показва най-добри намерения подкопава регионалната стабилност, забивайки клин между съседните държави", заяви Захарова.

Тя подчерта, че НАТО привлича Украйна и Грузия към своите дейности, като ги обучава да се изправят срещу Русия в хода на съвместни маневри и учения.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар