Зима

Зима
Пролет

3 декември 2020 г.

Контролът върху трюфелите – основна патриотична задача

Вместо да подпомогне отглеждането на ценната гъба, държавата се чуди какви ограничения и какъв бюрократичен контрол да сложи 

 

Страната ни е първа в света по добив на трюфели от естествени находища. 

Годишният износ е между 150 и 200 тона, а  годишният оборот е до 200 млн. евро. Цените са в голям диапазон –  белият трюфел в момента струва до 1500 евро за килограм, а българският черен летен трюфел – около 50 евро. Между 20 и 30 хил. души у нас са заети с този бизнес.

Държавата се готви да сложи ред при този апетитен бизнес. У нас редът се слага не чрез мерки за стимулиране на производство (бране) и износ, а чрез овластяване на бюрокрацията, която ще каже кой точно и как точно ще се занимава с печелившата дейност.

В готвения от „патриотите“ закон: 1) добивът ще се извършва само с разрешително; 2) разрешителното ще се дава от регионалните дирекции по горите само на неосъждани пълнолетни лица, преминали изпит, вписани в регистър и заплатили такса (не се обяснява защо, ако съм осъждан и съм си излежал присъдата, няма да мога да събирам трюфели); 3) за събиране на гъбата ще се ползват до три обучени кучета; 4) събирачът задължително ще членува в браншова организация; 5) определят се сезони за бране – за белия трюфел от 15 септември до 31 януари, а за черния летен – от 1 май до края на август; 6) забранява се търговия без специален дневник и издаване на превозен билет за купувача, който трябва да бъде пазен три години; 7) износът е разрешен само с превозен билет от системата на Изпълнителната агенция по горите. 

В един друг проект – на Министерството на земеделието, в момента свален от сайта му, апетитът за контрол отива още по-нататък – на 10 декара площ  може да се издава само по едно разрешително. При нарушения глобите са от 1000 лв до 20 000 лв. (вж „Дневник“ от днес).

Изброеното дотук е за събирането на трюфелите от естествени находища. Следват правила за култивирането на трюфели: 1) отглеждането може да става само след разрешение от Българската агенция за безопасност на храните; 2) от един декар може да се добиват до 20 килограма трюфели. Което означава, че ако добиеш 22 килограма, два килограма ще бъдат незаконни.

На председателя на асоциацията „Български трюфел“ Димитър Димитров му се струвало странно, че вместо да подпомогне отглеждането на ценната гъба в пустеещи в момента земи, държавата се чуди какви ограничения и какъв бюрократичен контрол да сложи. Нека се чуди човекът. В страната Утопия нещата стоят по друг начин, в България – по този.


Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар