Зима

Зима
Пролет

3 декември 2020 г.

Седем начина да пестите гориво през зимата

По-високият разход през този сезон се дължи колкото на студа, толкова и на шофьорски грешки
 

На теория разходът на гориво през зимата би трябвало да е по-нисък: студеният въздух е по-плътен, и осигурява по-добри смеси (същото нещо, което иначе в някои двигатели прави междинният охладител, или intercooler).

Само че теорията, както добре знаете, невинаги съвпада с практиката. В истинския живот зимният разход е по-висок от летния, понякога осезаемо. Това се дължи и на обективни фактори, и на шофьорски грешки.
 
Обективните фактори са ясни: зимните гуми, които имат по-високо съпротивление на търкаляне; постоянно включеното парно и всевъзможните отоплители - за стъклата, за чистачките, за седалките и волана; сгъстяването на маслото в лагерите заради ниските температури, което повишава триенето. За тези неща не можете да направите нищо.

Но има и немалко субективни фактори, които увеличават консумацията в студа, а те вече зависят и от вас.

Сутрешното подгряване

Това е вечен спор в автомобилните среди: да се подгрява или да не се подгрява двигателят преди потегляне. Чували сме всякакви аргументи - за екологията, как при новите двигатели подгряването не е нужно, и обратно - как трябва 10 минути да стоите на място с постоянна газ.

Онова, което са ни казвали неофициално инженери от компаниите производителки, е следното: добре е двигателят, колкото и да е нов, да поработи минута и половина - две на празен ход, без газ, за да се възобнови правилното смазване. След това потегляте и десетина минути карате съвсем умерено, докато работната температура на двигателя не се повиши.

Сутрешното подгряване II

Няма никакъв смисъл обаче да чакате това да стане, преди да сте потеглили. Това е само загуба на гориво. Двигателят ще стигне оптимална температура далеч по-бързо, ако се движи. А ако го подгрявате на място с подаване на газ, нанасяте на движещите се части в него същите тези вреди, които уж се мъчите да избегнете.

Накратко: сутрин запалете колата, след това почистете снега, леда или листата, проверете дали не сте забравили нещо, и потегляйте.

Почиствайте добре колата от сняг

Да се кара с пряспа върху покрива е опасно и за вас, и за другите - никога не знаете къде топенето от повишаващата се температура на купето ще я смъкне. Може да предизвикате катастрофа, може и вашето предно стъкло изведнъж да стане непрогледно в най-неподходящия момент.

Но ако тези аргументи не ви впечатляват, ето още един: снегът тежи. И то тежи доста. Недобре почистеният автомобил може да носи десетки и дори стотици килограми допълнително. Влошава много и въздушното съпротивление. Тези две неща правят колата по-бавна и повишават разхода с цели литри на 100 км.

Проверете налягането в гумите

Много хора смятат, че щом са си купили нови гуми, поне година не трябва да ги мислят. Но в студа въздухът в гумите ви се свива - да не говорим, че дори и ежедневното шофиране из града с неговите дупки и легнали полицаи малко по малко го изкарва навън. А ниското налягане в гумите означава повишено съпротивление при търкаляне, което може спокойно да качи разхода с литър на 100 км. Заслужава си веднъж на седмица-две да проверявате налягането в гумите, примерно когато зареждате гориво.

Разходът зависи и от маслото

В последните години повечето производители налагат т. нар. "енергоспестяващи" масла, примерно тип 0W-20, вместо традиционните 5W-30 и прочие. Те са с по-нисък вискозитет и оказват по-малко съпротивление на движещите се части в двигателя. Главната полза от това е при студените стартове, но допълнителен бонус и е леко намаленият разход на гориво. 

Негативната страна е, че изискват по-чести смени. Но пък двигателят има шанс да живее повече. Така че доверете се на препоръката на производителя, даже и някой квартален майстор да ви обяснява, че маслото с такъв вискозитет е "прекалено тънко".

Има ли смисъл от автоодеалото?

В някои северни държави, начело с Русия, особено модерни са т. нар. автоодеала. Можете да ги купите онлайн и в България. Направени от неорганични негорими нишки, те се поставят върху двигателя под капака, като идеята е да задържат по-дълго температурата на агрегата и той да не изстива съвсем между две пътувания в работния ви ден. Даже уважавани издания като "За Рульом" ги препоръчват.

Честно казано, ние сме доста скептични. Първо, повечето автомобили така или иначе имат изолационен слой с такава функция отдолу на предния капак. Второ, "одеалото" покрива двигателя само отгоре, оставяйки топлината да се разсейва във всички други посоки. Един влогър наскоро направи експеримент и установи, че от еднаква стартова температура след час престой при минус 16 градуса двигателят, покрит с одеало, изстива до 56 градуса по Целзий. Непокритият с одеало изстива до... 52 градуса по Целзий.

Електрически подгрев

Автомобилите, предназначени за пазари като скандинавските например, често са оборудвани с допълнителен електрически подгрев за двигателя. В държави като Швеция или Канада е практика по паркингите да има 220-волтови изводи за тази цел. Това намалява драстично вредите от студения старт и спестява гориво. Такива автомобили достигат и до България чрез вторичния пазар - макар че ви пожелаваме късмет в търсенето на паркинг с такова оборудване в София например. 

Разчистване на багажника

Немалко от нас ползват товарния отсек на автомобила си като втори килер, задръствайки го с какво ли не. Други пък се стремят да са подготвени за всякакви ситуации в живота и мъкнат пълен комплект инструменти, лопатка, туба, втори крик... Всеки излишен килограм в автомобила обаче се отразява на разхода. Едно време тунинг майсторите казваха така: 15 килограма допълнително тегло неутрализират една конска сила от мощността. Прецизно или не, това наблюдение е вярно. Прегледайте багажниците си и оставете само нещата, които са ви нужни при актуалните сезонни условия.

Спокойствие, и само спокойствие

Безсмъртният девиз на Карлсон, който живее на покрива, е особено актуален по отношение на зимното шофиране и зимния разход. Овладяното и пресметливо поведение зад волана може да ви даде с 2 литра на 100 км по-нисък разход, което за година при средния пробег в България (около 15 000 км) значи икономия от порядъка на 600 лева.

За целта просто избягвайте резките ускорения, преценявайте къде ще ви се наложи да спрете, и озаптете първичния инстинкт да покажете на автомобила до вас кой е по-бърз. Естествено, тези неща могат да доставят и удоволствие. Но темата на тази статия все пак е икономията на гориво. 

 

Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар