Зима

Зима
Пролет

4 декември 2020 г.

Защо не вържем COVID-19 с вериги

За "простосмъртните" граждани - закъснелите планове и проекти... 

 

Идеята на Министерството на здравеопазването да представи на специална пресконференция обновения Национален план на Република България за готовност за грипна пандемия (старият беше от 2006 г.) близо девет месеца след като COVID заразата беше обявена за пандемия, предизвика вълна от шеги. 

"Не е ли малко преждевременно", беше един от коментарите в социалните мрежи.

Все пак коронавирусът изненада целия свят. А и щеше да е крайно странно, ако ей така, от нищото, България беше демонстрирала "висш пилотаж" точно в сферата на здравеопазването. 

Защото само тази седмица:

- Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията излезе с доклад за психиатричните болници в България, в който отбеляза, че страната продължава да се държи нечовешки с болните пациенти, и призова да бъдат преустановени практиките на бой с пръчки и завързване на болните с верига към леглото.

Общото послание на доклада беше, че българските власти тотално неглижират психиатричната грижа и ако материалните условия на места са подобрени в сравнение с 2006 г., то кадровият капацитет е крайно недостатъчен, за да гарантира адекватно отношение към болните.

- 24 неправителствени организации, повечето от които от години работят на улицата с най-маргинализираните, излязоха с апел за спешни законодателни промени, които да гарантират адекватна превенция и грижа за най-уязвимите от зараза с ХИВ, туберкулоза и хепатит.

От близо две години държавата не може да достигне рисковите групи, а от половин година на практика липсва програма за превенция на ХИВ, което според тях може да доведе до епидемия. ХИВ/СПИН беше "чумата на XX век", а през 2020 г. в нормалния свят този проблем вече успешно се управлява.

Не изглежда учудващо и че България е единствената държава в ЕС, която не разполага със спасителни хеликоптери. Поне не такива, предназначени и за "простосмъртните" граждани - за тях са закъснелите планове и проекти.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар