Зима

Зима
Пролет

7 декември 2020 г.

Водната криза в Бургас - постановка, пропукване или обичаен хаос?

През лятото ще стане ясно дали заплахата от безводие ще бъде овладяна или отново едни милиони ще бъдат удавени "по спешност"
 

Проблемите в държавата натежават с всеки изминал ден и „стабилността“ в отношенията на партньорите, започва да заприличва все повече на нескопосана рецитация. 

Камъчето в обувката този път се оказаха "шокиращите данни“ за ВиК сектора, за язовирите и тяхното стопанисване, огласени преди дни от министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро.

„Бургас може да остане без вода след шест месеца. Предстои водна криза“. Това му предупреждение бе направено от парламентарната трибуна, и с то ясната уговорка, че изявлението е провокирано от „форсмажорни обстоятелства“ и е в лично качество, без да ангажира никоя политическа сила.

От думите му обаче стана ясно, че той „съзира“ вината за това в недалновидността на бургаския кмет Димитър Николов и в залитанията му по посока... интересите на някои видни бизнесмени от ДПС.

Фактът, че според Димитров, който описа истински апокалипсис с язовирите и посочи, че у нас 540 язовира са от първа степен на потенциална опасност, а язовир "Камчия" е на изчерпване, но резултатът от неговите предупреждения за ситуацията във ВиК сектора се неглижира, очевидно беше извадила еконачалника от обувките.

"От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване, но нищо не последва от това“, заяви министърът.

Това негово изявление завихри такава вихрушка, която понесе към Бургас де що имаше началник, за да може да се тушира „непрецененото“ (и непродиктувано от Високата порта) говорене.

Очевидно „канчето“ на Димитров е било бързо начукано, тъй като само за два дни, той смени позицията си няколко пъти.

А обществото беше залято с информация за спешни срещи, за разгръщане на планове, стратегии и вземане на решения.

След работно съвещание в бургаската областна управа, на която се бяха строили кметовете на Бургас и Варна Димитър Николов и Иван Портних, управителят на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, стана ясно, че за да няма водна криза по Южното Черноморие, властите трябва да изградят до февруари 2021 г. необходимите съоръжения, за да се съхранят водни количества в язовир „Камчия“.

Часове по-рано от Министерството на околната среда и водите вече бяха поискали обявяване на бедствено положение за Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК-дружество да се справи с очертаващото се безводие. И съобщиха, че водата в язовир „Камчия“, който захранва питейно града, щяла да стигне само до май 2021 година.

Това, обаче предизвика намесата на премиера Борисов, който за час „отмени“ обявеното от Димитров бедствено положение в бургаския регион.

Опозицията от БСП не пропусна да яхне проблема и по нейно настояване общинският съвет в Бургас се събра на извънредна сесия, за да нищи въпроса как да се справи със заплахата областният град да премине на воден режим след пет месеца.

„Трябва да приведем в изпълнение и максимално бързо да направим връзките между язовирите „Порой“ и „Ахелой“, да резервираме съответните количества и догодина никой да не разбере в Бургаския регион, че сме имали проблеми с три години безводие и климатични промени“, това е заявил министър Димитров пред общинските началници.

Бързо се появи и план за действие, сътворен заедно със заместник-министър Нанков, кметовете на Бургас и Варна и областните управители.

 „С графика за месец декември налагаме още малко ограничения, в допълнение на наложените от януари т.г., като Варна, образно казано, ще се лиши малко от водата от яз. „Камчия“, за да може да помогне за Бургас. За няколко месеца част от водата за Варна ще дойде в Бургас, ще резервираме вода в яз. „Порой“, която да стигне за още няколко месеца. Ще приведем в изправност и яз. „Ахелой“. За целта трябва да направим предложение на Министерски съвет двата язовира да преминат в ръцете на областния управител, защото тогава ще е и по-евтина водата“, продължи да обяснява министърът.

И отново се запя одата на „солидарността“ в действията на всички играчи в този спектакъл, явно с цел изказванията на Димитров от преди дни да бъдат удавени в обещания.

Еконачалникът обясни, че е даден и срок на „ВиК“-Бургас до 20 февруари да бъде изградена новата система, която щяла да ликвидира опасността от безводието.

„Имат указания как да ремонтират стена, кула, водосборни съоръжения. Искаме да е най-хубавото, и след 50 години, като минеш там, тези тръби да са добри, модулите да са нагласени на нова и чиста площадка. Най-голямата трудност ще падне върху инж. Ганчо Тенев. Нямаме друг вариант освен язовирите „Порой“ и „Ахелой“, постигнахме съгласие по всички въпроси“, с бодряшки тон обясни Димитров.

Според него с изграждането на съоръженията и резервираните количества от „Камчия“ спокойно ще може да се издържи до 11 месеца, дори да няма дъждове.

И накрая естествено се стигна до "категоричното" - водна криза няма да има. Дали обаче ще стане така, и какъв точно ще бъде резултатът от всички тези напъни, ще разберем на лято...

Разказвайки тази одисея, няма как да пропуснем определението на бившата екоминистърка Евдокия Манева за случващото се. А то беше повече от категорично - постановка.

"Случва се онова, което се случва в държавата в последно време - хаос. По-скоро онова, което наричат "усещане за хаос". Министърът е лицето, което трябва да координира този разкъсан сектор (водният, бел.ред.). Той обаче нито има професионалната подготовка, нито очевидно има желание за това. Преди да направи спектакъла и да изпоплаши хората, той имаше много опции да реши проблема. В тази сфера има много такива проблеми, но тя се управлява на пожарен принцип. Обявява се извънредно положение, възлага се на "наша фирма", сроковете не се спазват, но се открадват доста пари. Тази схема се прилага и в момента", каза Манева.


Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар