Зима

Зима
Пролет

30 декември 2020 г.

Доц. Атанас Мангъров: Не съм се ваксинирал и няма да го направя по две причини

"Целта на ваксината е да се предпазят хората да се разболеят. И всеки, който го е страх, да вземе да се ваксинира."

 

 

Директорът на COVID отделението към инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров изтъкна две причини, поради които няма да се ваксинира срещу коронавируса и отрече, че е обещавал на премиера Бойко Борисов да го направи.

"Не съм се ваксинирал и няма да го направя по две причини - едната е, че имам антитела, защото изкарах вируса безсимптомно. Аз съм сред тези 80% от хората, които са изкарали този вирус и човек като мен, чиято имунна система се е сблъскала с антигенната цялост на този вирус, няма нужда да се ваксинира", категоричен е Мангъров.

По думите му, другата причина е, че ваксината не била недостатъчно изпитана и да се въвежда в масова употреба било много рисковано.

"Клиничното проучване на тази ваксина е започнало на 29 април тази година и е вкарана в употреба в края на ноември месец. Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви", обясни доцентът пред бтв.   

Той посочи, че е "за" ваксините и вече е ваксинирал няколко стотин души, но трябва да има основания, да се прави такова нещо.

За пореден път Мангъров изрази мнението си, че за да се спре пандемията, трябва да се достигне до колективен имунитет. 

"Единият начин, който го играем в момента, е човек се заразява, образува си антитела и не се разболява вече", категоричен е шефът на COVID отделението в инфекциозната болница. 

"Вторият начин е като се направи ваксина, само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за три-четири месеца", допълни той.

Все пак Мангъров посъветва всички, които са в рисковата група, да се ваксинират. Пред тях, по думите му,  стоят две възможности - да се разболеят с всички произтичащи рискове от това или да поемат риска за ваксината. Лекарят отбеляза, че "целта на ваксината е да се предпазят хората да се разболеят. И всеки, който го е страх, да вземе да се ваксинира.".


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар