Зима

Зима
Пролет

24 декември 2020 г.

Д-р Димитър Гачев: Всеки бързо се трансформира в разбирач на материя, която не му е ясна

"Хората се разделиха и озлобиха помежду си. Мисля, че това беше логичният развой. Не бива да се заблуждаваме, че тази криза ще ни направи по-добри." 

 

"Всеки бързо се трансформира в разбирач на материя, която не му е ясна. Не казвам, че не го касае, защото всеки един, разболял се от Covid-19, е отделна история и драма. Появиха се обаче едни обществени личности, които успяха да разколебаят хората, благодарение на дипломите си. Това е една вина, която тепърва трябва да се търси."

Това каза пред БНР д-р Димитър Гачев, личен лекар и автор на книгата "Уудсток в градината".

Медикът сподели, че винаги му е било интересно да наблюдава различната реакция на хората към един и същ проблем:

"На мен дори ми стана ясно, че колкото хора - толкова и реакции. Точно тук си мисля, че трябваше да има някаква отговорност в разпространението на тези разнопосочни теории - от апокалиптични до хумористични и несериозни. Трябва да се действа умно и волево, а ние не действахме нито умно, нито волево и затова сме на този хал".

Д-р Гачев посочи, че България от дълго време е на първо място по смъртност в Европа:

"Нашата страна от край време е първа по смъртност в Европа. От различни заболявания, не само сега. Нямаше как да не се отрази и Covid-19".

В месеците на пандемията няма време за писане, каза общопрактикуващият лекар и сподели, че и той е преминал през болестта:

"Денонощно сме на телефона и в кабинета с пациенти".

По думите на медика появилото се очакване в началото на кризата, че хората ще станем по-добри, не се е оправдало:

"Не знам накъде се променя светът, аз имам наблюдение върху малкия ми свят. Очаквахме, че ще станем по-добри и по-мъдри, оказа се, че не е точно така. Хората се разделиха и озлобиха помежду си. Мисля, че това беше логичният развой. Човечеството е преживяло войни и катаклизми - няма сплотяване и доброто след това. Обикновено следват трагедии в психиката след всяка една световна трагедия".

"Не бива да се заблуждаваме, че тази криза ще ни направи по-добри", заключи той.

Според д-р Гачев вероятно милосърдието е топлата връзка между професията му на лекар и заниманието му на писател и поет:

"Стремя се да не показвам тези "слабости" мои в професията си и в живота си, но явно не мога да заблудя никого и отстрани си изглеждам като един нормален милосърден човек. Учил съм, може би имам и някаква дарба, това милосърдие да го приложа и медицински, за да спася някои животи. За което съм много благодарен на съдбата. Благодарен съм, че ми даде и някакъв талант, за да опиша преживяванията си".

Димитър Гачев определи самотата като болест, която е най-големият бич за човечеството, и отправи коледно пожелание никой да не е самотен:

"Пожелавам на всички да им се случи добрият сценарий - като в старите коледни приказки".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар