Зима

Зима
Пролет

19 декември 2020 г.

Колкото по-малко работим – толкова по-големи бонуси

Хепи соцът в държавните мини 

 

Изпълнителният директор на държавните "Мини Марица-изток" Андон Андонов е дал интервю пред сайта "Старозагорски новини", в което директно обяснява, че въпреки намалялата работа и затрудненото финансово състояние на дружеството няма да се правят съкращения на служителите, а те дори ще получат по-големи бонуси.

Журналистката Йовка Николова пита: "Идват коледни празници, не е тайна, че в "Мини Марица-изток" се раздават доста бонуси. Така ли ще бъде и тази година, въпреки че, за да вържете двата края заради намалените постъпления, взехте заем от БЕХ, който трябва да връщате все пак?" А Андонов отговаря: "За нас хората са най-ценният капитал, независимо че производството е по-ниско. Бонусите за 2020 г. са малко по-високи от предната, но това е според колективния трудов договор."

"Това не подлежи на никаква логика - по-малко производство, а по-големи бонуси", пита озадачено Николова. И чува: "Ние искаме хората да са доволни и те го заслужават." Научаваме също, че освен бонусите са увеличени и заплатите на 7700-те служители с 10%.

Кое точно е заслужено не става ясно, след като мините отчитат 21.5% по-малко приходи от дейността си (реално всеки пети работник не е работил) и над 22 млн. лв. загуба за първите девет месеца на годината. С тези резултати дружеството е и най-големият получател на подкрепа по мярката за запазване на заетостта 60/40 (финансирана от осигуровките на всички работещи). Официалните данни сочат, че по различните етапи на схемата до момента мините са получили около 50 млн. лв. за компенсиране на заплатите на служителите.

А за увеличението им беше взет заем от БЕХ от 55 млн. лв., който уж щеше да се ползва за инвестиции, но директорът на мините е предпочел да похарчи парите за възнаграждения. Ситуацията става още по-абсурдна от факта, че председател на съвета на директорите на БЕХ е именно шефът на "Мини Марица-изток" Андон Андонов.

А вие ще получите ли бонус?


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар