Зима

Зима
Пролет

20 декември 2020 г.

Какво му се е счуло на доц. Кунчев да казва шведския крал

И намек няма, че Швеция щеше да има по-малко жертви, като беше затворила икономиката си 

 

Отново за двата подхода за противодействие на Ковида – този на локдауна, възприет от почти всички страни в Европа и либералния, следван от Швеция и Беларус.

Пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев защитава локдауна, като цитира шведския крал. Според инспектора кралят бил казал: „Не беше добра идея да следваме този път (шведския модел б.м.)“

Такова нещо шведският крал не е казвал. Ето пълният цитат: „Мисля, че претърпяхме неуспех. Имаме много смъртни случаи и това е ужасно. От това страдаме всички. Шведският народ страда много в тези трудни условия. Мисля за всички членове на семействата, които не можаха да се сбогуват с мъртвите си. Трудно и травмиращо преживяване е да не можеш да се сбогуваш топло с тях“ (изявление в телевизионната програма “Година с кралското семейство“ на  телеканала SVT.) От цитатът става ясно, че според краля Швеция е претърпяла неуспех, защото са имали много смъртни случаи. Никакъв път не е обсъждан и обявяван за погрешен.

Швеция е претърпяла неуспех, ще добавя, въпреки че жертвите са по-малко отколкото са в  България,  Италия, Испания, Белгия, Чехия, Великобритания, Франция и Унгария. Швеция се е провалила, защото е допуснала много смъртни случаи, а не защото е следвала пътя, който е следвала. И намек няма, че Швеция щеше да има по-малко жертви, като беше затворила икономиката си. И намек няма, но доц. Кунчев твърди, че има, разчитайки, че масовата аудитория няма да се хвърли да проверява цитати.

Злоупотребява се и с още нещо. Поголовно се твърди, че Швеция е ожесточила мерките. Не се уточнява обаче в какво се състои това ожесточаване. Швеция обяви, че е задължително (а не, препоръчително – както беше!) в градския транспорт да се носят маски; намалява се броя на хората, които могат едновременно да бъдат в ресторант, магазин или спортна зала (идея няма да се затварят!)

В Беларус пък, където също няма идея за локдаун, жертвите от Ковида са несравнимо по-малко отколкото в страните в Европа, които тотално затвориха икономиките си.

Въпреки тоталното медийно облъчване, властите продължават да не разполагат с емпирични факти, които доказват пряка връзка между локдауна и намаляването на жертвите от Ковид.


Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар