Зима

Зима
Пролет

20 декември 2020 г.

Макао отбелязва без заря годишнината от завръщането си в пределите на Китай

На 20 декември 1999 г. след 442-годишно колониално управление полуостровът се връща при родината майка 

 

Макао отбелязва днес 21 години от завръщането на бившата португалска колония в пределите на Китай. Това обаче става без традиционната заря и на фона на пандемията от новия коронавирус, съобщава ТАСС.

Тържествата започнаха с издигане на националния флаг и изпълнение на химна. На церемонията на площад "Златен лотос" са присъствали около 500 души.

На 20 декември 1999 г. след 442-годишно колониално управление полуостровът се връща при родината майка, както казват местните.

Макао е колонизиран от португалците през 1557 г. и е първата европейска колония в Далечния изток. През 1640 г. Макао получава официален статут - Citadela do Nome De Deus De Macau, в превод "Град с божието име Макао".

При връщането на бившата португалска колония към Китай, става особен административен район (специален административен район Аомън) с гарантирана икономическа свобода и управляван по формулата "една държава, две системи", съобщава Banker.bg.

Подобен статут има и бившата британска колония Хонконг (специален административен район Сянган, върнат на Китай на 1 юли 1997 г.).

Макао е с население от 670 хиляди души и се намира на 60 километра западно от Хонконг.

Основните приходи на Макао идват от туризма и хазарта, поради което често градът е наричан "Монте Карло на Изтока". Макао е единственото място в Китай, където хазартът е легализиран. Този сектор се развива бурно и оборотът е няколко пъти по-голям, отколкото в Лас Вегас. Територията процъфтява със стопански важни отрасли като производството на текстил, електроника, играчки и фойерверки.

Данъците, плащани от казината, осигуряват около 80% от постъпленията в бюджета на Макао. Но пандемията нанесе силен удар по местната икономика. През периода април-септември доходите на казината в Макао намаляха с над 90 на сто. От октомври секторът показва някои признаци на съживяване, на фона на известното смекчаване на правилата за влизане от съседната китайска провинция Гуандун.

Макао

(на португалски: Macau) е град в южната част на Китай. От 1999 г. Макао е един от двата района със специален статут в рамките на КНР, другият е Хонконг. Намира се на едноимения полуостров и два острова - Тайпа и Колоан, свързани с мостове, дълги между 2.5 и 4.5 километра. Тук човек може да види китайски храмове, католически църкви и исторически реликви, разположени насред модерно обкръжение - нещо, което свидетелства за преплитането между Изтока и Запада. Районът Макао е разположен в западната част на делтата на Перлената река, на север граничи с провинция Гуандун (позната още и с европейското си название Кантон), а на изток и юг има изглед към Южнокитайско море.

На Площада на лотоса, наричан още Площад на златния лотос, се намира голямата скулптура на разцъфнал лотос. Тя е изработена от позлатен бронз, тежи 6.5 тона, висока е 6 метра, а в диаметър достига до 3.6 метра. Основната част се състои от стъбло, венчелистчета и плодник и има общо 16 части. Разцъфналият лотос символизира вечното благоденствие на Макао. В основата на цветето има три нива от червен гранит, които са във формата на лотосови листа. Те символизират полуостров Макао и островите Тайпа и Колоан.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар