Зима

Зима
Пролет

14 януари 2021 г.

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април

Днес държавният глава е подписал указ за това 

 

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

Това съобщи президентът Румен Радев в обръщение към народа. Днес държавният глава е подписал указ за това. Изборът му е седмица след първата възможна дата за вота.

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", посочи президентът.

Изявлението на държавния глава идва след проведените от него консултации за предстоящия вот в условия на пандемия.

Как това да става безопасно, с доверие в избирателния процес и при висока активност, обсъди президентът с представители на правителството и Щаба, със здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии. Част от срещите не минаха без напрежение и отправени нападки.

Радев заяви, че се обръща към народа в дни, когато институциите се изпразват от доверие и се сриват, подобно на скъпата инфраструктура, в дните на наводнение и страх от стихията.

"Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия, макар да беше известно, че те ще се провеждат в условия на пандемия", обвини президентът управляващите, цитиран от Dnes.bg.

Той благодари на отзовалите се в срещите, но отбеляза, че въпросите са били повече от отговорите в дискусиите.

Радев изтъкна, че има консенсус, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки в предизборната кампания, откроена била и необходимостта от промени в Изборния кодекс.

Сред тях президентът изброи не само гласуване на хората под карантина, но и гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на процеса на преброяване, справедлив достъп в медиите в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения", изтъкна президентът. Според него парламентът трябва да бъде активен в услуга на българските граждани.

Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които искат, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините, да предприеме действия по актуализация на избирателните списъци, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите за машинния вот.
 

"Събитията от отминалата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията, кауза, която винаги съм подкрепял", подчерта президентът, преди да обяви датата, на която ще гласуваме.




Няма коментари:

Публикуване на коментар