Зима

Зима
Пролет

30 януари 2021 г.

Големият композитор Митко Щерев на 75!

Щастлив е и благодарен на Господ, че му е дал талант и му е позволил да усети любовта на публиката

 

 

Големият композитор, любимият на поколения българи автор  на безброй хитове, незабравима филмова музика и създател на култовата група „Диана Експрес“ Митко Щерев навърши 75 години.

Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол. От малък свири на акордеон, после на фагот в музикалното училище в Пловдив. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство в града. Започва професионалната си музикална дейност  в средата на шейсетте години като ръководител на оркестъра на Емил Димитров „Синьо-белите“. За него пише първата си песен „Нора“ през  1967 г. След няколко години ръководи оркестър „Маковете“, който свири с примата на българската популярна музика Лили Иванова. Известно време работи и с двамата най-популярни поп изпълнители у нас.

През 1974 г. в родния си Ямбол създава групата „Диана Експрес“, кръстена на влака, свързващ София и Ямбол. Десет години е отдаден изпълнителски и творчески изцяло  на нея, пише почти цялата ѝ музика. В първата дългосвиреща плоча на групата пее и Митко Щерев, той е автор на музиката и аранжиментите на цялата плоча. Сред най-големите хитове на „Диана Експрес“ са  „Душа“  „Наследство“, „Утре“, „Молитва за дъжд“, “Северина“, „Блус за двама“, „Синева“ , които остават в златната съкровищница на българската музика. Както и много от шлагерите на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и други певци, писани от Митко Щерев. Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Русия, Чехия, Германия, Франция, Холандия и Италия.

Митко Щерев става популярен и като филмов композитор. Автор е на музиката на филмите „Адаптация“, „Осъдени души“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и други. Открил е много от утвърдилите се по-късно певци, станали звезди. 

Написал е над 300 песни и филмовата музика на повече от 37 игрални и документални филми. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол. През 2010 г. издава биографичната си книга „Забравих си часовника на пианото“, в която описва освен своя живот и историята на „Диана Експрес“.

Поколения българи пеят и танцуват на неговите  мелодии, а той твърди, че е щастлив и благодарен на Господ, че му е дал талант и му е позволил да усети любовта на публиката.  

 Наскоро издаде първата си латино песен „Латино момиче“, предстои да завърши кавър на култовия хит „Хризантеми“. Митко Щерев се надява, че и тази година, въпреки ситуацията,  ще има възможност да направи концерти, както през успешната 2019 г. и пожелава на себе си и на всички хора здраве.

 



БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар