Зима

Зима
Пролет

24 януари 2021 г.

Настася Кински: Невинната прелъстителка

"Има напрежение между уязвимостта и силата; между подчинението и надмогването; между крехкостта и съпротивата. С други думи, това е динамиката на еротизма."

 

 

Настася Кински е родена в Западен Берлин и е единственото дете на великия немски актьор Клаус Кински и Рут Бригите Накжински. 

Майка ѝ работи като продавачка в магазин, когато Клаус Кински я среща. Баща ѝ я кръщава на героинята на романа на Достоевски "Идиот". По-късно тя приема псевдонима на баща си "Кински".

Родителите на Настася Кински се разделят през 1968 година. След развода им тя живее с майка си в Мюнхен до 1971 г., през 1971 г. - в Каракас, от 1972 г. - отново в Мюнхен.

Дебютира във филма "Погрешно движение" (1975) на немския режисьор от Германската нова вълна Вим Вендерс. В този филм по мотиви от романа на Гьоте "Вилхелм Майстер" тя играе с истинското име на баща ѝ- Накшински. Във филма на Вендерс Кински е на 13 и се появява без горнище.

За тази първа роля е удостоена с германската награда на Deutscher Filmpreis в категорията "Изключителни постижения", споделяйки я заедно с Лиза Кройцер, Хана Шигула и Мариан Хопе.

През 1976 г. Кински участва във фотосесия за френското списание Vogue, на което Роман Полански е гост-редактор.

Тогава Настася Кински е на 15 години, по думите на Полански те двамата са имали любовна връзка. Полански по това време е на 43 години. Той потвърждава това в интервю през 1994 г.: "Настася Кински ли? Тя беше много млада и красива, имахме афера."

В интервю през 1999 г. в "Гардиън" Кински отрича да са имали връзка, а според нея това било "флирт". "Между нас имаше привличане, но не беше връзка. Той ме уважаваше."

По-късно Настася Кински има любов и дете с актьора Винсънт Спано, с когото се запознава на снимачната площадка на филма "Любовниците на Мария" (1984) на Андрей Кончаловски. През 1984 г. се омъжва за египетския режисьор Муса Ибрахим, от когото също има дъщеря Соня, а между 1992 и 1995 г. Кински живее с американския музикант Куинси Джоунс, с когото също имат дъщеря.

Името ѝ е свързвано с любовни афери с Пол Шредер, Милош Форман, Джон Войт, Жерар Депардийо и Вим Вендерс.

В интервю за "Гардиън" актрисата споделя:

"Има напрежение между уязвимостта и силата; между подчинението и надмогването; между крехкостта и съпротивата. С други думи, това е динамиката на еротизма".

Именно такива са всички онези филми, които тя заснема в края на 70-те и в началото на 80-те - филмите, които я "назоваха". Еротизмът на жертвата. Но не само ролите ѝ в киното са я поставяли като обект на опитни мъже, които се възползват от нейната неопитност и тя се оказва от страната на безмълвната жертва. В живота на актрисата е имало един гениален и в същото време дълбоко умопобъркан баща, в чието съзнание тя играе същите тези роли.

"Той беше тиранин. Нямам спомени някога да сме сядали на една и съща маса", казва Настася в интервю за германския вестник "Билд ам Зонтаг".

"Ако имах възможност, щях да го пратя в затвора."

"Когато той умря, някои хора ми казаха, че съжаляват. Аз обаче не съжалявах", добавя тя. (Същото споделя и германският режисьор Вернер Херцог, който е работил много с Клаус Кински).

Полусестрата на Настася, голямата му дъщеря Пола, разкри публично преди години, че баща ѝ я изнасилвал в продължение на много години.

Ето 5 от най-добрите роли на вечната непорочна примамка в киното

1.  "Тес", Роман Полански, 1979 г.

Филмът на Полански е адаптация на романа на Томас Харди "Тес от рода д'Ърбървил" от 1891 г. В този филм Настася Кински е най-блестяща в ролята си на жертва, която е измъчвана да страда, защото "иска твърде много". Младата селска красавица Тес, открива, че в нейните вени тече кръвта на благородни рицари от Нормандия. По волята на нейните родители тя заминава да живее при новооткритите си богати роднини. Там тя среща съблазнителният братовчед Алек, който няма нищо против да се използва от невинността на Тес.  

2. "Погрешно движение", Вим Вендерс, 1975

Вилхелм започва пътешествие, за да стане писател - то ще го освободи от меланхолията и обезсърчението, които са го обзели в родния му град. По пътя попада на странна двойка: стария скитащ по света певец Лаерт, който още се бори в душата си с призраците от своето нацистко минало, и нямото момиче Миньон.

3. "Париж, щата Тексас", Вим Вендерс, 1984

Срещата след дълга раздяла между Хари Дийн Стентън (с шапка, която е поставил на коленете си) и Настася Кински (с червен пуловер, който той я моли да не сваля), от двете страни на огледалото в пийпшоуто са легендарна сцена от този шедьовър на Вендерс. Той, мълчаливецът, започва да разказва една история по телефона. Тя не го вижда. Тя не знае кой говори...

4. "Любовниците на Мария", Андрей Кончаловски, 1984

Този американски филм на Кончаловски е създаден по мотиви на повестта "Река Потудан" на Андрей Платонов. Действието във филма е пренесено в САЩ. След края на войната, от японски плен в родното си място някъде в Пенсилвания, където живеят сръбски емигранти, се завръща Иван Бабич. Иван и любимата му Мария се венчават в църквата. Но се оказва, че в леглото с Мария той става импотентен, и младата жена остава девствена. Скоро в селището се появява китариста Кларънс, който започва да ухажва Мария...

5. "Остани какъвто си", Алберто Латуада, 1978

В този италиански филм Настася Кински си партнира с Марчело Мастрояни. Затънал в нефункциониращ брак, архитект на средна възраст случайно среща съблазнителна студентка и започва да се вижда с нея. Иска да бъде обичан; а тя се нуждае от смислена връзка; може ли обаче той да се окаже нейният изчезнал баща?


Impressio.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар