Зима

Зима
Пролет

8 януари 2021 г.

Еврокомисията забрани на страните сами да се договорят с фармацевтичните компании

ЕС вече е поръчал 2,3 милиарда дози ваксина от шест западни производители


 

Държавите от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с шестте западни компании - доставчици на ваксини от списъка на ЕС и да сключват паралелни споразумения с тях за допълнителни или ускорени доставки. Всичко трябва да се прави само чрез Брюксел. 

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция.

"Никой не може да води паралелни преговори или да се договаря за паралелни доставки. Ние  преговаряме с шест западни доставчици от името на цялата общност. Това решение е правно обвързващо за всички страни от ЕС", обясни тя, цитирана от Banker.bg.

Коментирайки  правото на страните членки да купуват и руската ваксина "Спутник", която не е в списъка на Европейската комисия  и не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, фон дер Лайен подчерта, първо продуктът трябва да бъде сертифициран в ЕС. Тя не спомена, че по-рано Европейската комисия призна правото на националните регулатори на държавите от ЕС да сертифицират други ваксини за своите национални пазари в случай на извънредна ситуация, например при недостиг на сертифицирани ваксини.

Фон дер Лайен подчерта, че в момента две американски ваксини са одобрени в ЕС - на Pfizer и Moderna. Брюксел е подписал договори с тях за доставка на до 760 милиона дози, което е "достатъчно за ваксиниране на 380 милиона души, или три четвърти от населението на Европейския съюз".

Този обем обаче може да бъде доставен напълно до края на 2022 г. Междувременно  Pfizer  обяви, че компанията не може да изпълни всички поръчки в срок и ще намали първите пратки.

Фон дер Лайен каза: "Първият етап винаги е труден, изправени сме пред липса на капацитет и логистични проблеми, но по-късно с нетърпение очакваме да компенсираме пропуснатото време."

Тя също така съобщи, че общо ЕС вече е поръчал 2,3 милиарда дози ваксина от шест западни производители: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac, AstraZeneca, Sanofi - GSK, от които първите две вече са получили одобрение за европейския пазар.

На 7 януари българското здравно министерство обяви очакваните количества за 2021 г. от двете разрешени за употреба ваксини срещу COVID-19. Общото количество дози на ваксината на Pfizer и BioNTech за януари е 60 450 като 9 750 от тях трябва да бъдат доставени на 21 януари. Заявени са и 6000 ваксини на получилата одобрение ваксина на Moderna.

През февруари страната ни трябва да получи 75 075 дози ваксини на Pfizer и BioNTech и 32 000 на Moderna. Планираните количества за март са 102 375 дози от първата одобрена РНК ваксина и 22 000 дози на Moderna. Април е месецът, в който се предполага начало на масовото ваксиниране предвид заявените количества от 300 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech и 220 000 от продукта на Moderna.

През май е договорена доставка на 77 350 дози от ваксините на Pfizer и BioNTech.

Последното количество за годината ваксини се очаква през юли, когато страната ни трябва да получи 375 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTechи 220 000 дози от продукта на Moderna.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар