Зима

Зима
Пролет

26 януари 2021 г.

Can Buy My Love!

Днес с парите от чекмеджето можеш всичко - дори да си купиш любов. И истинска армия от партийни тролове...

 

 

Изследване на онлайн платформата SpаrkTоrо освети любопитни детайли около популярността на премиера Бойко Борисов в социалните мрежи и по-специално - в Twittеr. 

Според резултатите, публикувани на 25 януари (понеделник), 71.3% от профилите на общо 98 405 последователи на Борисов в социалната мрежа са кухи, т.е. фaлшиви.

Разбира се, не закъсня и ответният удар срещу новината. Тя бе определена като фалшива, тъй като източник бил "съмнителната и напълно безплатна онлайн платформа “Spark Тoro". Определението принадлежи на неизвестния нашенски информационен сайт "Вестоносец", списван под логото "Истинските новини".

След като е разкрил съмнителната същност на “Spark Тoro", радетелят на стопроцентовите вести моментално обръща прожектора към евродепутата Радан Кънев от "Демократична България", известен критик на политиката на Борисов. Както посочва "Вестоносец", по отношение на фалшивите последователи най-фрапиращ е именно Кънев - с 25% профила менте и 24% неактивни профили, следвал го президентът Румен Радев с 37 на сто. А много по-надолу в класацията бил Бойко Борисов със своите скромни 20%, отбелязва сайтът.

Съмнителната онлайн платформа "Spark Тoro", както твърди неизвестният сайт "Вестоносец", всъщност е дело на Ранд Фишкин - предприемач от Сиатъл и легендарна фигура в дигиталния маркетинг. Фишкин е основател на империята Moz.com, гениален SEO експерт (Search Engine Optimizacion или казано по-простично оптимизация за търсачки).

"Сега всичко е във "Фейсбук", в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: "Бе ти разбра ли?“" Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим!"

Това не е цитат от Ранд Фишкин, авторът на платформата за проверка на последователите на известни личности в социалните мрежи. Не, това са думи на премиера Бойко Борисов, изречени през май 2018 г., по повод идеята му парламентът да гласува закон, според който медиите да участват в томбола, ако искат да спечелят държавна субсидия. В името на свободата на словото и борбата с фалшивите новини.

По отношение на медийната свобода всичко е ясно - България е с най-проблематичния медиен климат в ЕС според Индексът за свобода на пресата за 2020 г. на "Репортери без граници". От 180 наблюдавани държави по света България е на 111-то място, след Гвинея.

Томбола, каквато искаше Борисов няма, но не е и нужна. Достатъчно е само да активизира НАП и срещу неудобните и независими от властта медии започват нескончаеми проверки, които бавно, но сигурно ги задушават. Като добавим и факта, че разпространението на вестниците е в ръцете на един незаобиколим фактор в политиката и виден бизнесмен, задкулисен ортак на управляващите, си е цяло чудо как изобщо сме се оказали на 111 място, а не сме на дъното в класацията.

За сметка на това близките до Борисов медии - известни и недотам известни (като горепосоченият сайт) добруват, докато лъскат имиджа му.

Растат и последователите на премиера, които тръпнат в очакване видеата от джипката да се появят в социалните мрежи. Бумът им очевидно има обяснение, както разкрива "Spark Тoro". За тези които не вярват, да припомним, че още през 2012 г. един бивш английски счетоводител предлагаше възможност за купуване на пакет от 500 последователи в Twitter, на цена от 13 лири. А в страната на истинската демокрация САЩ сайтът FanMeNow.com си докарваше по 10 000 долара дневно с подобна "търговия".

Така че романтичният рефрен на "The Beatles" от популярното им парче е безнадеждно остарял. Днес с парите от чекмеджето можеш всичко - дори да си купиш любов. И истинска армия от партийни тролове.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар