Зима

Зима
Пролет

10 януари 2021 г.

У нас QAnon разноглед ще стане

Нашата дълбока държава продължава да копае дъното
 

Покрай щурма на Капитолия съвсем нашумя тайнственото движение QAnon, което изобличава яростно дълбоката държава. 

Тя представлява либералите като маши на чудовищна олигархично-педофилска секта, която ще затрие нормалния свят, ако той не затрие нея. Теорията си е конспиративна, ужким нова, но дава пореден отговор на вечния въпрос КОЙ дърпа конците. В случая - либералите, които кроят шапката на Тръмп.

У нас нещата са по-сложни. И тук сме уж на крачка от консенсуса КОЙ подрежда задкулисието, нищо че всеки отрича, докато сочи другия.  След 10 години стабилност, гарантирана от ГЕРБ, остава обаче колебанието за личността на шамана. Което на свой ред се изостря, зададат ли се избори.

Надцакването с датата на вота тръгна с безопасното гласуване, за да катастрофира скоропостижно в корпулентните образи на премиера Бойко Борисов и бизнесдепутата Делян Пеевски. Държавният глава Румен Радев отсече, че двамата са ортаци в бизнеса и политиката, а ДПС е тайното им братство, което му крои капата за президентския вот.  

"Какво общо имам аз с Пеевски?! Години сигурно не съм го виждал! Откъде накъде?!", подскочи Борисов в тон с тезата си, че Радев е "фигурант, на който Шиши му реди кабинета". Да, но пък Радев твърди че "аз нито го познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков, друг - премиерът, е давал обществени поръчки за милиарди тъкмо на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки".

Журналистката Елисавета Панова и тя казва същото, след получена коледната честитка под формата на запор на банковата й сметка. То, вярно че както за всяка жена, така и за тази на председателя на ВКС Лозан Панов, това е обида, правеща я по-опасна от африкански бивол. Но опитът от семейно-опозиционните им ядове учи.

Така узнаваме за оценка на Борисов, споделена с Панова броени дни след удара срещу Корпоративна търговска банка през юни 2014 година. "Без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава, знаеш кой владее съдебната система!", рекъл информирано тогавашният временно отстранен от властта топ управленец. Панова смята обаче, че е била леко изпързаляна, а Пеевски е само "смокиновият лист", с който Борисов прикрива  безобразията на ненаситното си его.

Нещо повече, премиерът бил "като един истински "алфа", който се опитва да неутрализира "ортака" Пеевски като за целта използва външни партньори. Бизнесдепутатът получава и безплатен съвет - че ако иска да "благодари" на някого за проблемите, с които се бори в момента, да се насочи лично към ортака си. Колкото до съдебната система, Панова споделя изпуснатата от мъжа й "перспектива, както за редица емблематични фигури в съдебния елит, които са приели съдбата на "прекрасната госпожа" от Вашата спалня".

Та, доколкото може да бъде схванато, властовите ни шамани го раздават по-конспиративно дори от американските си колеги. Няма обаче смокинов лист, който да скрие управленските им срамотии преди, след и между поредните избори. Но пък и при липсата на достатъчно ентусиасти за щурм срещу парламент и сараи дълбоката държава продължава да копае дъното. 

При калпави фигури какви да са фигурантите?!


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар