Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2021 г.

А така!

За разлика от невинния си първообраз, днешният вариант на "Двама са малко, трима са много" се развива на нашенската политическа сцена 

 

Едно време имаше една детска игра "Двама са малко, трима са много". 

При нея след определен брой преброявания "Ала-баланица, турска паница, ой, гиди Ванчо, наш капитанчо" се излъчваше един играч, който ще гони останалите. Когато стигнеше някого, той му биеше една "джандарска марка Бум-печатна" по челото и след това маркираният започваше да гони. Голямо гонене падаше, голямо бягане.

Нещо подобно наблюдаваме и днес, само че вместо един, двама гонят трети. Наблюдаваме го в коалицията "Обединени патриоти", в която НФСБ и ВМРО набиха джандарската марка на бившия си партньор "Атака" и го изхвърлиха от играта.

За разлика от невинния си първообраз, днешният вариант на "Двама са малко, трима са много" се развива на нашенската политическа сцена, като за повече съспенс в нея участват и нови играчи. Единият от тях е Централната избирателна комисия (ЦИК), чието участие е от важно значение в която и да е предизборна игра. Точно с намесата й патриотичното обединение престана да бъде сила, в смисъла на девиза, разгърнат над сградата на Народното събрание. Както е известно, всичко това се случи на 28 януари.

Вместо обаче напрежението да спадне то скочи, след като в играта се включи и Върховният административен съд. Той влезе в ролята на рефер и тази седмица отсъди фаул срещу бившите партньори на Волен Сидеров. Според магистратите сроковете за промени в създадената през 2017 г. коалиция са изтекли с приключването на изборите през същата година. Освен това има нарушение, тъй като според тогавашното cпoрaзумeниe рeшeниятa нa кoaлициятa ce "cчитaт зa приeти, caмo aкo ca приeти" c пълнo eдинoдушиe нa тритe пaртии, включeни в cъcтaвa й. В конкретния случай заявление от страна на "Атака" няма, няма и пълно единодушие по въпроса. По тази причина "Атака" остава в обединението, а преписката по исканите от ВМРО и НФСБ промени се връща в ЦИК.

Сега предстои да видим как ще се развие ситуацията. През 2014 г., когато се зачена коалицията, ВМРО призова за обединение на патриотичните формации и превръщането им в незаобиколим обществено-политически фактор в България. Но днес незаобиколими са противоречията между бившите партньори и надежда за укрепване на връзката им няма.

В подобни игри за възрастни обикновено ощетеният праща случая в съда и си търси обезщетение за пропуснати ползи и нанесени морални и материални щети. В описания казус обаче ще е много трудно да се изчислят натрупаните дивиденти на ВМРО и НФСБ от участието им във властта, така че Сидеров да си формира желания процент и да си го поиска.

Освен, разбира се, ако не си отвори устата. Със сигурност има какво да каже за тайните на тройката, докато се е разпореждала във властта. И най-вероятно в месеца на любовта и виното ще продължим да наблюдаваме вълнуващи обрати в познатата от детството ни игра "Двама са малко, трима са много"...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар