Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2021 г.

Проф. Красимир Калинов: Системните партии желаят да демотивират хората да гласуват, защото това е в техен интерес

"Нещата много рано тръгнаха в грешна посока, тя си има политическо обяснение." 

 

"Системните партии желаят да демотивират хората да гласуват, защото това е в техен интерес."

Това мнение изрази пред БНР проф. д-р Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Според него изборът на вицепремиера Марияна Николова да отговаря за организацията на изборите е учудващ и прогнозира, че тя няма да се справи с възложената ѝ задача.

"Това е изкуствено създаване на хаос и бягане от отговорност. Нещата много рано тръгнаха в грешна посока, тя си има политическо обяснение", коментира проф. Калинов.

По думите му е имало време да се подготвят по-добре предстоящите избори:

"Можеше да се подготвят нещата за гласуване по пощата, можеха да се включат и българите в чужбина. Европа е блокирана от пандемията, но пощите работят".  

Според него от 6 до 8 месеца са били необходими, за да се подготви и проиграе тази процедура. Проф. Калинов изказа възмущение от политически фигури, които изведнъж се сетиха в последния момент да искат промяна на Изборния кодекс, за да се въведе гласуване по пощата.

Проф. д-р Красимир Калинов беше категоричен, че ЦИК не трябва да се грижи за обезпечаването на изборите и на складове за съхранение на машините за гласуване, а това е задължение на Министерски съвет. Той посочи, че това е записано в чл. 57 на Изборния кодекс, където пише, че ЦИК определя само условията и реда на гласуване.

Според бившия член на ЦИК проблемите, които ще възникнат с машинното гласуване, са много повече от проблемите, които ще се решат с него. 

Той посочи, че смесеното гласуване с машини и с хартиени бюлетини много ще утежни изборния процес. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар