Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2021 г.

Предложение: Никога повече политици на дати, свързани с Апостола

С какво немалко от сегашните депутати се различават от Иванчо Хаджипенчович? 

 

Пандемията освен многото ограничения ни даде и нещо добро: почитането на паметта на Апостола тази година да стане в отсъствието на политици. 

Ще има гвардейци и кратка церемония. Ще се съберат граждани, които искрено обичат и ценят делото на най-великия българин.

Слава Богу! Няма да им гледаме физиономиите и да слушаме написаните от пиари и съветници високопарни слова в познати до втръсване репортажи.

Политиците са оставили позорно петно в датата 19 февруари още когато Иванчо Хаджипенчович подписва смъртната присъда, а през 1879 г. става депутат в Учредителното народно събрание, което гласува Търновската конституция. След това същият човек става член ан Върховния съд и на Държавния съвет. И да не се забравя, че същият Хаджипенчович след Освобождението си построява скъпа къща на 150 метра от мястото на обесването на Левски и участва в комитета за събиране средства за паметник на Апостола…

С какво немалко от сегашните депутати се различават от Иванчо Хаджипенчович? В сегашния парламент все по-често се усеща духът на лицемерието, подлостта и действията по сметка. Ако политици искат да почетат Левски, да го сторят като обикновени граждани, без кордони, охрани и венци, купени с държавна пара. Стига маскаради!

Много по-емоционални и искрени са гражданските начинания като походите до Къкринското ханче, по стъпките на Апостола, поднесените цветя на паметниците и др. Нека има състезания, концерти, рецитали, конкурси - каквото решат самите граждани.

От Фрог нюз предлагаме оттук насетне честванията на дати, свързани с Левски, да се провеждат без участието на политици и управници. Не караянчевици да четат клишета от някакви листове, а слово да произнасят историци, учители, учени, медици, писатели, поети, ученици, студенти, свещеници, музейни работници – въобще обикновени хора. Смятаме, че така е редно.


Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар