Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2021 г.

Звездата на Слави може да залезе преди да е изгряла

Много хора, които му симпатизираха, започнаха да се съмняват в неговите мотиви за влизане в политиката... 

 

Три са извънпарламентарните формации, които според всички социологически проучвания до момента имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – „Има такъв народ” на шоумена Слави Трифонов, „Демократична България” и „Изправи се.БГ” на Мая Манолова заедно с „Отровното трио”. 

И при трите се наблюдаваше ръст на подкрепата по време на миналогодишните летни протести, но от няколко месеца те са в застой.

Ударът на Христо Иванов с десанта край сараите на Доган в „Росенец” и стълкновението с гардовете от НСО върна градската десница на политическата сцена. Тя участва активно в антиправителствените протести, проведе редица други акции пред сгради на различни институции и пред Съдебната палата, където настояваше за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Но честотата и повтаряемостта на тези пърформънси ги направиха тривиални и в един момент те престанаха да правят особено впечатление на публиката. Някъде тогава порасналият рейтинг на градската десница застина и после леко спадна. От няколко месеца подкрепата за „Демократична България” се движи между 6 и 7 процента. Дали тя пак ще се вдигне, зависи и от предизборната кампания. В последно време Христо Иванов, който се очерта като водещо лице в обединението, пак се е активизирал и обикаля магистралите на Бойко Борисов, за да пита и да търси връзката между корупцията и некачественото строителство.

Подкрепата за обединението около Мая Манолова се стабилизира засега около 4,5% с тенденция малко да нарасне. Тя също беше набрала скорост покрай протестите. Лидерката на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” е хиперактивна, особено чувствителна е към законодателството на управляващите, вече няколко пъти открива безобразия във внесени законопроекти и алармира за тях широката общественост. А когато те се подхванат и от медиите, вносителите от ГЕРБ и „Обединени патриоти” често са принудени да дадат заден ход.

Най-мистериозна е ситуацията около Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ”. На тази извънпарламентарна формация социолозите дават най-много проценти, дори й отреждат третото място, въпреки че не участва в протестите, няма никакви прояви, не се дават интервюта, не излиза с позиции и буквално е изчезнала от публичното пространство. Миналото лято „Има такъв народ” събираше над 15% от доверието на избирателите. В последно време рейтингът й е паднал на 12% и може още да върви надолу.

До избухването на летните протести Трифонов беше най-разпознаваемият критик на управляващите в България. Той наложи този свой образ от екрана на една от големите телевизии и то в продължение на години. Това, че остана в страни от площадното недоволство, донякъде измести фокуса от него към говорителите в „триъгълника на властта”, на Орлов мост, пред Софийския университет.

Шоуменът сякаш смята, че високият му рейтинг ще го следва навсякъде.

Той си направи своя медия, но тя е периферна. И няма как да разтегнеш формата на едно предаване в цяла телевизионна програма, още повече с едни и същи вече познати водещи лица. Това намали зрителския интерес. От друга страна и рекламите не са същите. А издръжката на ТВ 7/8 гълта пари.

Очевидно идеята на Слави Трифонов беше някак си да прелее шоуто в политическа партия. Само че това са две различни неща. Факт е, че освен познатите физиономии на сценаристите нови лица не сме видели. Не сме видели и идеи, позиции, програми. Известно е какво може Слави като шоумен, но не знаем какво ни предлага като политик. Налага се впечатлението, че направи партия и иска да влезе в Народното събрание единствено, за да прокара и наложи мажоритарния вот и някои от другите въпроси от референдума. Но не се интересува от нищо друго. Ако е така, това говори по-скоро за ината на един честолюбив човек, отколкото за що годе политик. Както и при „Демократична България”, фиксацията само върху един проблем (съдебната реформа) или една идея не може да спечели достатъчно много привърженици и симпатизанти.

Съществуват съмнения, че при измерването на рейтинга на „Има такъв народ” социолозите отчитат фенове на шоуто, а не толкова гласоподаватели. Когато обаче се изправят пред урните, дори и у нас поне част от избирателите сигурно са наясно за какво гласуват – за политици, които трябва да им решат проблемите, или за телевизионни образи.

Като говорим за Слави Трифонов не може да не отбележим и че опозиционното му лустро започна да се рони след прословутия му пост във Фейсбук за двата бряга. След като не си на единия бряг с Корнелия Нинова, то значи си на другия заедно с ГЕРБ. Реката няма трети бряг. Шоуменът получи много критики от феновете си за това изявление. Но по-лошото е, че много хора, които му симпатизираха, започнаха да се съмняват в неговите мотиви за влизане в политиката. Някои дори се питат дали "Има такъв народ" няма да стане като някогашната партия "Гергьовден", в създаването на която имаше пръст и Трифонов. Малка, без особена тежест, на която ще й се налага да прави големи компромиси, за да оцелява.

Ето защо няма да е никак чудно, ако процентите на формацията на Слави Трифонов продължат да падат до изборите. И може да се окаже, че звездата му като политик е залязла преди да успее да изгрее.


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар