Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2021 г.

“Sputnik V”: новото идеологическо оръжие на Русия

Ваксината доказа за пореден път, че Русия се завръща във висшата лига, дори в областта на научните изследвания

Ваксините срещу Covid-19 нямат паспорт и интересът към тях не трябва да се ръководи от идеологически съображения. Особено когато кампанията за ваксиниране в Евросъюза е фиаско… 

Това е отговорът на Европа на внезапното пристигане на един новодошъл на фармацевтичната сцена, ваксината “Sputnik V”, чиято ефективност - 91,6% - току-що бе призната от научното списание “Лансет”.

Ангела Меркел първа отвори вратата за руския аутсайдер.

“Всички разрешени ваксини” ще бъдат “добре дошли”, заяви германският канцлер, която дори помогна на Москва в процеса на одобрение. Институтът “Гамалея”, който разработва “Sputnik V”, осъществи контакт в сряда с германската лаборатория IDT. Същият тон се чува във Франция, където първо Жан-Ив Льо Дриан, после Еманюел Макрон, проявиха интерес към руското решение, след като бъде одобрено от Европейската агенция по лекарствата. 

“Ваксините нямат националност. Важното е да има лекарство, което действа”, заяви френският външен министър. Що се отнася до испанското правителство, то обяви, че е “ентусиазирано”.

Европейският съюз открехна вратата.

“Ако руските, китайските производители отворят досиетата си, покажат прозрачност, всичките си данни (…), тогава биха могли да получат условно разрешение за пускане на пазара като другите”, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В надпреварата с ваксините руската “Sputnik V”, която дълго време не беше приемана сериозно, защото бе пусната преди провеждането на масови клинични изпитания, прави своя реванш. Тя дори надмина китайския си еквивалент, смятан за много по-малко ефективен (50%).

“Това не е политическо решение, а научно решение”, заяви Еманюел Макрон. Може би това е вярно за Франция, Германия и европейските институции. Но не и за Русия, която, напротив, смята своята ваксина за инструмент за политическо влияние и идеологическо оръжие. На първо място името, “Sputnik”, припомня една от големите съветски победи над Америка по време на Студената война, извеждането в орбита на първия спътник през 1957 г. Технологичен подвиг на СССР, който изненада американците. 

От идването си на власт Владимир Путин работи неуморно за завръщането на Русия на международната сцена.

Според в. “Комерсант” ваксината, която беше първа на стартовата линия през август, докато още не беше завършена, “стимулира увеличаването на авторитета” на страната. Тя се смята за реванш срещу Съединените щати, победители в Студената война, и срещу западните демокрации, които поучават авторитарните режими. “V”-то към името  означава победата.

Откакто хвърли научните сили на страната в това предизвикателство, Владимир Путин повтаря, че “Sputnik V” е “най-добрата ваксина в света”. Във всеки случай ваксината доказа за пореден път, че Русия се завръща във висшата лига, дори в областта на научните изследвания, която се срина в края на Студената война, подкопана от икономическите кризи и корупцията. Това е хубаво отмъщение за властта, която не крие радостта си. 

“Русия беше права от самото начало”, твърди Кирил Дмитриев, шеф на Руския суверенен фонд. Изобличавайки “кампанията за дискредитиране на ваксината”, той смята, че последните международни резултати поставят всички критици в “шах и мат”.

Политическият характер на руската ваксина може да се види и в нейното географско разпространение.

Тя проникна първо в зоните на влияние на Кремъл, бившите съветски републики, които останаха близки до Москва, като Беларус и Казахстан. След това бе доставена в геополитическите зони на влияние на Русия, в приятелски страни като Иран, Венецуела, Алжир или Сърбия. В рамките на ЕС само една страна наруши европейската солидарност преди да бъде потвърдена ефективността на ваксината - Унгария на Виктор Орбан.

Днес Кремъл използва “Sputnik V”, за да разшири влиянието си в света.

Повтаряйки методите на Китай в международните инстанции, Русия се стреми да обвърже достъпа до ваксината със своите каузи и с подкрепа за Кремъл по големите многостранни въпроси. И тъй като символите също са въпрос на политика, Москва достави ваксини в отцепническите райони на Украйна, Луганск и Донецк, в източната част на страната. Зрелищното пристигане на руската ваксина на европейската сцена става в разгара на аферата “Навални”, докато европейците обмислят нови санкции срещу Кремъл. 

“В този контекст, докато европейските страни се нуждаят спешно от ваксини, за Париж, Берлин и Брюксел ще бъде трудно да поддържат дълго време твърдата си политика в аферата “Навални”, коментира дипломат. Тъй като доставката на ваксината на Унгария, още при пускането ѝ, беше лесен начин за Русия да забие клин в Европейския съюз, успехът на “Sputnik V” подклажда вътрешните разделения в европейските страни.

Такъв е случаят във Франция, където крайната десница и крайната левица, чрез гласовете на Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон, потвърдиха политическия характер на “Sputnik V”, като ѝ се притекоха на помощ. Но е вярно, че ваксинацията е крайно наложителна… И няма значение какъв цвят е иглата.


Изабел Ласер, “Фигаро”, превод от френски: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар