Зима

Зима
Пролет

11 март 2021 г.

Осем европейски страни спряха временно ваксинацията с AstraZeneca

ЕМА разследва доклади за кръвни съсиреци след ваксиниране с оксфордската ваксина 

 

Осем европейски страни прекратиха временно ваксинирането с препарата на "АстраЗенека". Европейската агенция по лекарствата не е дала такава препоръка.

Дания, Италия, Норвегия днес обявиха решението си временно да спре ваксинирането с "АстраЗенека" заради евентуални тежки странични ефекти и образуване на съсиреци. Същата мярка преди това предприеха 5 други европейски страни: Австрия, Естония, Латвия, Литва и Люксембург. Спрените дози са част от партида от един милион ваксини, доставени в 17 страни от Общността.

"Ние следваме препоръките на Европейската агенция по лекарствата. Но това не пречи страните-членки, които са компетентни относно собствените им стратегии за ваксиниране, да следват по-стриктен подход от препоръчания от Европейската агенция по лекарствата. Напълно възможно е като имат предвид специфичните условия за отделни страни", заяви говорителят на Европейската комисия Стефан де Кирсмеекер.

Механизмът за износ от територията на ЕС на ваксини и на съставки за производството им ще бъде в сила поне до края на юни, реши Брюксел. Той не би трябвало да може да бъде заобиколен, дори и ако даден производител реши да прехвърли дози от една страна-членка към друга.

"Същият механизъм за ограничения би влязъл в сила. Производителят ще бъде длъжен да поиска от страната, към която прехвърля ваксини, ново разрешение за износ от територията на ЕС. И отново искането ще стигне до ЕК и ние ще бъдем много внимателни", каза Ерик Мамер, говорител на ЕК, цитиран от Banker.bg.

Ако има забрана за износ от ЕС, съответната партида остава собственост на производителя, който решава как тя да бъде употребена.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в четвъртък, че провежда "пълно разследване" на доклади за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията "АстраЗенека" , добавяйки, че до момента са регистрирани 30 случая на тромбоемболични събития, което е доста малък брой на фона на ваксинираните близо 5 милиона души в Европейското икономическо пространство към 10-и март 2021 г.

"Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са изброени като странични ефекти с тази ваксина. Позицията на комисията по безопасност на EMA - PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) е, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава", се казва в съобщението на Европейската агенция по лекарствата.

Изявлението на EMA е факт след като Дания, Норвегия и Италия преустановиха временно употребата на ваксината на AstraZeneca, а Австрия спря една партида от ваксината след някои съобщения за образуването на кръвни съсиреци при хора, които са били инжектирани с нея.

В България на този етап масовата ваксинация се извършва именно с препарата на "АстраЗенека".

У нас преди месец е имало смъртен случай няколко дни след ваксиниране срещу COVID-19, но няма доказателства, че причината е във ваксината, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Ангелов подчерта, че ваксината не е била на "АстраЗенека". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар