Зима

Зима
Пролет

14 март 2021 г.

Нови избори и стари дефекти в борбата с търговията с вот

Като добавим упорито витаеща във въздуха възможност за манипулиране на изборните резултати, няма как да обърнем гръб на познатото усещане за предрешеност на битката... 

 

Единствената разлика между предстоящите избори на 4 април и последния парламентарен вот през 2017 г. е доказаният в последната година факт, че пред природата човек е безсилен и жалък.  

Роящите се все по-заразни и опасни щамове на коронавируса, както и тичащата подир тях наука, обречена да закъснява за срещите с новите предизвикателства на COVID-19, са само част от доказателствата. Иначе човекът продължава да подхранва самочувствието си с изтощителни политически битки, където обещанията за панацея не струват нищо и бързо се забравят.

Предстоящите парламентарни избори не са изключение от това правило. Битката между основните политически играчи се очертава да е изтощителна и мръсна, но  както винаги в името на добруването на хората.

От арсенала си за спечелването на повече гласове те вадят познати оръжия - национализъм, популизъм, лъстливи обещания, изобилие от "анти", фалшиви новини, софистицирани лъжи и съвсем истински кебапчета. За разлика от останалите, управляващите от ГЕРБ разполагат и с една безплатна агитационна екстра - щъкащата из родината премиерска джипка. А като добавим и недоказаната досега, но упорито витаеща във въздуха възможност за манипулиране на изборните резултати, няма как да обърнем гръб на познатото усещане за предрешеност на битката.

По тази причина посрещаме с голяма доза неверие твърденията на МВР, че се готви за тежка борба с търговията на гласове. В края на миналата седмица главният секретар на ведомството Ивайло Иванов разкри, че за тази цел се предвижда създаването на специален междуведомствен щаб с участието на представители от полицията, прокуратурата и ДАНС. Освен това, около 20 000 униформени ще обезпечават спокойното провеждане на изборния процес, а групи от оперативни работници на терен ще дебнат за нарушаване на изборните права на гражданите.

Струпването на "жива" сила от МВР на изборния фронт обаче в голяма степен е безсмислено.

Както призна Професионалист №1 в министерството Ивайло Иванов, търговията с гласове е "много трудно доказуемо престъпление". Но на принципа "Луд умора няма", МВР щяло да реагира на всяка информация за алъш-вериш с вота.

"Въпреки това ние няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има такъв сигнал и разполага с информация за купуване на гласове – може да го подаде на тел. 112 или в най-близкото районно управление и областна дирекция на МВР. Не трябва да забравяме, че в една такава обстановка много от сигналите имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни, трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал", уточни Иванов.

Така е то! Като не можеш да прекратиш или ограничиш една порочна практика, ще компенсираш това неможене с активни проверки на конкретни сигнали, т.е. на вече извършени зулуми. Значи изборите ще са минали, депутатите и министрите ще са се заклели, а МВР-то ще проверява ли, проверява... докато изпадне в поредния ступор пред финалното уравнение "Камилата или камиларя?"

Всъщност, неприятното в случая е, че МВР винаги е могло, но никога не е искало да реши въпросното уравнение. Защото организирането на купен вот по нищо не се различава от организацията, логистиката и осъществяването на което и да е друго престъпление. Инструментариумът за предотвратяването му си е налице, съответните текстове продължават да са си в Наказателния кодекс, продължава обаче да липсва храбреца, който да приложи любимия на управляващите "проактивен подход". А не години наред номерът да бъде отбиван с извършването на някакви си проверки по някакви си сигнали...

По всичко личи, че и тази година МВР ще мине по същата допирателна. Наскоро главният секретар Иванов разкри, че месец преди изборите, в службите липсват конкретни сигнали за купуване на гласове, но има информация за евентуалното извършване на такива престъпления.

Преведено на обикновен език това означава, че МВР все пак разполага с оперативна информация, някои някъде се готвят да извършват такива престъпления. Но вместо да задълбае в проучването на тази информация и да я облече в плът и кръв - чрез  специални разузнавателни средства, агенти под прикритие и платени информатори - МВР пази силите си за проверки и се моли богу горещо да получи поне два конкретни сигнала.

За беда ефектът от подобни проверки също е съмнителен.

Пример за това е съдбата на независимият кандидат-кмет за четвърти мандат в Несебър Николай Димитров. През 2019 г. той бе арестуван за купуване на гласове и бе обвинен за организиране на престъпна група с такава цел. От килията обаче Димитров успя да спечели 68% от гласовете на несебърлии и седна отново в стола на градоначалника, докато кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев събра едва 36% от гласовете. Провалът на МВР и прокуратурата в случая бе официално подпечатан с окончателния отказ на Бургаския апелативен съд да отстрани Николай Димитров от поста му.

Резултатът обаче не е важен за МВР. Принципът, който министерството следва, е като на шопа: я не гледам на мене да е добре, а на Вуте да му е зле. Потвърждение за следването му отново даде главният секретар, който по повод борбата с търговията с гласове от предишните избори каза: "Като погледнем назад към предишни избори - има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно - дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие".

Както се казва, надеждата умира последна. За сметка на ведомствената памет, разбира се. Помни ли някой, например, проучването на "Прозрачност без граници" преди четири години, според което по време на предизборната кампания през 2017-а случаите на контролиран и купен вот са се увеличили с 8 на сто? А някой да се сеща с какво днешната предизборна ситуация се различава от тогавашната?

Вместо поука, управляващите и МВР се хващат като удавник за сламка за безспорния факт, че за първи път ще се проведат избори в условията на пандемия. Сякаш искат да ни подготвят психически, че за всеки гаф или нарушение на изборния процес ще е виновен единствено COVID-19...

Управляващите "заподозряха" коронавируса като източник на евентуални изборни проблеми още през септември 2020 г., когато депутатите прекрояваха Изборния кодекс.

В опитите си да омаловажи машинното гласуване и обективността на резултатите му, мнозинството в лицето на председателя на НС Цвета Караянчева допусна, че вотът може да се опорочи, ако машините се повредят от... задължителната дезинфекция. 

„За мен лично гласуването само на машини е проблем. При извънредната епидемична обстановка те постоянно трябва да се дезинфекцират и е възможно да се повредят“, изтъкна тя своя довод за въвеждането на смесена система за гласуване, а не само на машинно.

Караянчева е права - машината може да се бъгне. Освен това не яде кебапчета. Докато хартиената бюлетина си е сигурна работа...


Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар