Зима

Зима
Пролет

14 март 2021 г.

Съветът на Алберт Айнщайн по повод идващите избори

Има три начина да се борим за спасението на страната ни, от които и трите са ни абсолютно по силите! Няма никаква нужда за пореден път да настъпим греблото! 

 

Задават се парламентарни избори, на които и отново всички гледаме с надежда!

Управляващият ни октопод, въоръжен с парите ни (и тези от ЕС) ще използва традиционните си оръжия като:

а) шантажиране на държавните служители от типа "Помнете кой ви храни";

б) купуване на гласовете на бедните, за които 20 "паднали от небето" лева са си чиста далавера;

в) намаляване на избирателната активност чрез всевъзможни хватки;

г) откровени фалшификации.


Честни и прозрачни избори?

Да започнем от последното. Поради усърдните старания на ГЕРБ, ние уверено вървим към едни от най-непрозрачните избори в страната. Всички партии, и особено парламентарно не представените трябва да обединят сили за мониторинга на провеждане на чисти и прозрачни избори. Още повече в условия, когато ГЕРБ си позволява открито и, бих казал безочливо, да не допуска дори видеонаблюдение. Точно затова ми се струва безкрайно важно привличането и участието на колкото се може повече европейски наблюдатели. Тяхното участие е достатъчно респектиращ фактор за ГЕРБ, защото (краденето на) парите от ЕС са им жизнено важни и, за съжаление на българската демокрация, ги е страх повече от Европа отколкото от българската опозиция.

Простият (но зъл) план на ГЕРБ

Те се опитват да смачкат демокрацията по две линии. Първата е изборната активност. За ГЕРБ е безкрайно изгодно тя да е малка! На последните три парламентарни избори, изборната активност беше между 51 и 54%. Това не е само тъжно, то е трагично, защото означава, че на всеки втори избирател съдбата на страната ни му е безразлична.

Всъщност не е точно така! Тук имаме няколко психологически типажи: и “все едно моя глас нищо не променя!”, и “всичките са маскари!”, и “нямам време, заминаваме на село!”. С този манталитет и с такава изборна активност ГЕРБ всъщност ограби държавата и ни доведе до национална катастрофа с помощта на само една трета от тези 51-54%, т.е. 17% от избирателите предопределиха тъжния развой на събитията през последните 10 години! И за това за ГЕРБ е изгодно електронното гласуване да отпадне, както и гласуването по пощата, българите в чужбина отново да бъдат оставени с малко или без достъп до избирателни секции.

Втората линия е да мобилизират пак тези плюс/минус реални 17% от избирателите – това са бюджетни служители (България е в челната петица в ЕС на страни с най-голям % (24) държавни служители от всички заети) зависещи от властта за доходите си, малки и големи корупционери, продали се за няколко купюри от нощното шкафче плюс онези дето са за всеки дал им 20 лева на глас… особено ако им даде не 20, а 30 лева.

Простият (но ефективен) план на тези, които искаме положителна промяна

Всъщност има три начина да се борим за спасението на страната ни, от които и трите са ни абсолютно по силите!

1. Да не гласуваме за ГЕРБ! Трябва да послушаме съвета на Алберт Айнщайн "Безумие е да правиш едно и също нещо, и да очакваш различен резултат." За резултатите на 10 годишното им управление писах преди (линк: https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/v-akcionernoto-ni-drujestvo-edinstvenite-pechelivshi-sa-menidjurite) – те са плачевни! Няма никаква нужда за пореден път да настъпим греблото.

2. Да гласуваме! Има достатъчно избор както в дясно (дето дясно ли е?!), така и в ляво (дето не е ясно колко е точно ляво?!). И почти всичките са носители на някаква промяна, която дори и минимална, все пак е промяна към по-добро, защото сваля днешните пиявици от държавната снага.

3. Да убедим всеки един скептик и песимист в нашето обкръжение, колко несъстоятелни са аргументите му и колко е важно да гласува! Колкото повече от нас гласуват, толкова по-малко значение ще имат многобройните изборни лъжи и хитрини на ГЕРБ! Отделно, когато бойкотираме или презираме вота, мизерните проценти гласове, дадени от маргинали за маргинали (България на 5 морета, тепета и т.н.) се превръщат в значително парламентарно присъствие. Горчивата ирония е, че много от негласувалите не свързват личното си поведение с ужасния резултат, но после шумно се учудват "Защо в парламента има толкова идиоти?"

Нищо от тези три точки не е пряко силите ни! А резултатът си заслужава: прекратяването на един доказано порочен и корумпиран модел, пагубен за отечеството ни.

Алберт Айнщайн



Петър Зашев, директор на учебни програми и преподавател към Стокхолмската висша школа по икономика, Хелзинки, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар